Flera otillåtna kosttillskott hittade vid kontroll på nätet 
Aron Lindén är statsinspektör vid Livsmedelsverket.

14 kosttillskott drogs tillbaka och ett hade otillåtet hälsopåstående. Det blev resultatet när Livsmedelsverket kontrollerade kosttillskott på Internet
Det är inte ovanligt att kosttillskott i form av styrke- och bantningspreparat innehåller ämnen, som inte är godkända. Ofta säljs produkterna via Internet. I en stor kontrollinsats, som riktade in sig på e-handel av kosttillskott, har EU:s medlemsländer gemensamt synat kosttillskott som innehåller: agmatinsulfat, Acacia rigidula, Epimedium grandiflorum eller Hoodia gordonii.


De klassas som ”Nya livsmedel” och är inte godkända att säljas inom EU, innan producenten har visat att de inte är farliga för hälsan. I kontrollen letade man också efter produkter som utan godkända hälsopåståenden påstås kunna förebygga, behandla eller bota skelett- och ledsjukdomar.

I Sverige gick kontrollinsatsen till så, att Livsmedelsverket under september månad sökte på nätet efter produkterna. Ett trettiotal webbplatser synades. Man fann att elva Internetföretag sålde produkter med otillåtna ingredienser eller med otillåtna hälsopåståenden. Information om dessa elva företag skickades till respektive kommun, där de var registrerade. Kommunerna kontrollerade företagen, oftast genom att besöka en butik eller lager.

Två webbplatser fanns utanför EU:s gränser och sålde nio produkter av de eftersökta slagen. Livsmedelsverket har vidareförmedlat den informationen till EU-kommissionen.

Totalt upptäcktes 17 produkter med otillåtna ingredienser och en med vilseledande märkning, det vill säga med otillåtet hälsopåstående. I många fall var informationen på produkten inte exakt densamma, som den som företaget presenterade på sin webbsida och företagen hävdade att produkten inte innehöll det otillåtna ämnet. I en del fall menade företagen att produkterna skiljer mellan USA och EU på så sätt att de som säljs i EU inte innehåller otillåtna ämnen.

”Det verkar som om en del företag använder den amerikanska ingredienslistan i sin marknadsföring och för informationen om produkten. Ett intressant fenomen, som dök upp hos flera företag, var att när kommunerna gjorde sin kontroll, så var de aktuella produkterna plötsligt tillbakadragna från försäljning eller fanns inte i lager. Istället rekommenderades webbesökaren att köpa en liknande produkt”, säger Aron Lindén, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Folkhälsa Internet & sociala medier Kosttillskott & bantningspreparat etc Livsmedelsverket Övrigt USA

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK