Traditionellt svenskt julbord möter den starka vegotrenden
Allt fler vegetariska alternativ tar sig in på det traditionella julbordet. 

Hemköp har sedan 2001 presenterat statistik som visar hur svenskarnas julbord ser ut och hur maten skiljer sig åt från norr till söder. Julskinka, köttbullar, inlagd sill, lax och Janssons frestelse. Det är vad svenska folket, enligt tradition, helst vill ska finnas på julbordet, men det finns också tydliga regionala skillnader: 

I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men vill också gärna ha pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras sällan. 
I Stockholm, Dalarna och Gotland toppas önskelistan av julknäcke och julöl, medan brunkålen även där hamnar i botten. Stockholmarna ratar också syltan. 
På Västkusten äter man det mesta, men helst grönkål, rödkål och julvört. 
I de sydöstra delarna som Linköping, Kalmar, Norrköping och Jönköping finns det sällan något julknäcke på julbordet, däremot är julostkaka och brunkål favoriter. 
Brunkålen toppar, inte oväntat, julbordet i Skåne, men också annan kål som rödkål och grönkål går hem i stugorna. Däremot lyser julknäcke även i södra Sverige med sin frånvaro. 

”Vi kan tydligt se att svenskarna är traditionsbundna kring julen och vad som serveras på julbordet. Även om vi har regionala skillnader är det små skillnader från år till år. Vegetariska varor har under året ökat med 23 procent på Hemköp och vi ser att intresset för vego tagit sig in på julborden. Försäljningen av traditionell julmat minskar inte till förmån för vego, men många lägger till vegetariska alternativ för att skapa ett julbord som passar alla”, säger Maria Nobel, hållbarhetchef på Hemköp. 

Intresset kring hållbarhet och då särskilt matens ursprung har vuxit under året, vilket också påverkar julmaten. 
Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2016. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning. 

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Hemköp Konsumentbeteende Kostvanor Statistik Svensk Dagligvaruhandel Undersökningar/Rapporter Vegetariskt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK