Fler ekologiska mjölkbönder och mer ekomjölk i Sverige
Produktionen av ekologisk mjölk har ökat med drygt tio procent hittills i år. (Bild Arla)

Antalet mjölkföretag, som ställer om från konventionell till ekologisk produktion, ökar. Bara i år har Sverige fått 45 nya ekologiska mjölkgårdar. I dagsläget utgör andelen ekologiska gårdar knappt 16 procent, att jämföra med 7 procent 2007. Nu står den ekologiska mjölken för ungefär 15 procent av den totala produktionen i Sverige, för tio år sedan var den 6 procent. Det visar Mjölkrapporten från LRF Mjölk.

Den främsta anledningen till förändringen är den höjda efterfrågan. Det berättar Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande. Ett annat viktigt skäl till omställningen är att mjölkföretag får bättre betalt för ekologisk än konventionellt producerad mjölk, även om skillnaden i pris har minskat det senaste året. I december ligger priserna på 4,70 och 3,70 kronor per kilo ekologisk respektive konventionell mjölk. 

December-upplagan av Mjölkrapporten tar också upp en undersökning om framtidstron bland svenska mjölkföretagare, som LRF Mjölk har gjort i oktober och november. Mer än varannan svarande säger att de har en mycket positiv framtidstro de kommande tre åren.

”Det är positivt att optimismen nu ökar inom branschen. Att lönsamheten och optimismen nu stärks visas också av att många företag uppger att de kommer att göra investeringar kommande år. De högre och mer stabila mjölkpriserna har gett en starkare ekonomisk situation för svenska mjölkföretag. Dessutom ger livsmedelsstrategin ett erkännande till mjölkföretagen om att de är motorn på landsbygden, både vad gäller arbetstillfällen och att ge öppna landskap”, berättar Agneta Hjellström, expert på branschekonomi på LRF Mjölk. 

Läs Mjölkrapporten HÄR. Där finns också ett filmklipp med Lennart Holmström, som berättar mer om trenden. 

Fakta om mjölkproduktion i Sverige:
Sverige har 3.700 mjölkföretag som tillsammans med mejerierna omsätter 32,1 miljarder kronor per år och bidrar med närmare en procent till Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Varje mjölkgård skapar ytterligare fem arbetstillfällen. Svensk mjölkproduktion har ungefär 44 procent lägre utsläpp av växthusgaser per kilo mjölk jämfört med genomsnittet i världen.
Läs mer HÄR.


Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Djurhållning etc Drycker Ekologiskt Konsumentbeteende Kostvanor LRF Mejeriprodukter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK