Ålfisket begränsas inom EU – men det gäller inte glasål
Begränsningen av ålfisket i Östersjön gäller bara blankål, inte glasål. (Bild Erling Svensen/WWF)
Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, säger att beslutet om begränsat ålfiske både är en seger och en besvikelse för ålen. 

EU:s fiskeministrar har enats om fiskekvoter för 2018. Beslutet innebär att de svenska kvoterna för bland annat sill, torsk, kolja, gråsej, äkta tunga, havskräfta och räka fastställs i enlighet med maximal hållbar avkastning eller försiktighetsansatsen. Dessutom begränsas ålfisket i Östersjön, Nordsjön och Atlanten.

Beslutet innebär en säsongsstängning för fiske efter blankål under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Sverige verkade i förhandlingarna för att förbudet skulle utvidgas till att omfatta även glasål och alla EU:s vatten samt att det skulle finnas möjlighet för ett högst begränsat ålfiske, för att säkerställa att dess kultur och tradition inte försvinner. Beslutet innebär en säsongsstängning för fisket efter blankål, men inga åtgärder som omfattar glasål för 2018.

”Tyvärr var det svårt att få gehör fullt ut för den svenska ståndpunkten för ål. Men jag är nöjd med att vi uppfyller målen om maximal hållbar avkastning för så många av de svenska kvoterna”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen ser beslutet både som en seger och en besvikelse för ålen:

”Att EU-länderna kunde enas om att stänga åtminstone delar av yrkesfisket var ett viktigt första steg. Men eftersom fiske främst pågår under sommar och höst och också i sötvatten och av sportfiskare – så kommer Europas akut hotade ålar att fortsätta att leva osäkert”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Väljer Sverige att bara stänga november till januari, kommer detta inte nämnvärt att påverka det svenska fisket. Därför är det nu viktigt att svensk förvaltning ser till ålens bästa och stänger fisket, när det verkligen skulle göra skillnad, menar Naturskyddsföreningen.

”Genom Alliansens inspel försvagades Sverige position i EU-förhandlingarna, vilket var mycket olyckligt för utfallet på EU-nivå. Men nu när Alliansen tagit fram en egen åsikt, om hur fisket ska regleras, så finns det en nationell samsyn kring att det mesta av det svenska ålfisket ska stängas. Alliansen krävde att ´ett högst begränsat ålfiske´ skulle bevaras för att skydda ålfiskekulturen. Vi uppmanar därför Havs- och vattenmyndigheten att skyndsamt gå vidare med ett sådant förslag. För att verkligen skydda ålen behövs också betydligt fler åtgärder, både till havs och i sötvatten”, säger Karin Lexén.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Havs- och vattenmyndigheten Kött-Fågel-Fisk Livsmedel Naturskyddsföreningen Övrigt Regeringen

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK