Vi äter mindre kött men en större andel av köttet är svenskt
Grafen visar procentuell marknadsutveckling för de fyra största köttslagen kvartal 1 – 3, 2017 jämfört med samma period 2016. (Källa Jordbruksverket och SCB)

Svenskarnas förbrukning av nöt- och griskött minskar, samtidigt som vi äter mer matfågel och lammkött än tidigare. Det visar Jordbruksverkets summering av marknadsutvecklingen till och med tredje kvartalet 2017.  
Utvecklingen i Sverige går mot minskad förbrukning men ökad svensk produktion. I kombination med en minskad import och ökad export, blir resultatet att andelen svenskt kött ökar. 


Jordbruksverket lyfter fram fyra delar i utvecklingen som särskilt tydliga under 2017:

1. Andelen svenskt kött fortsätter att öka och ökningen är störst för nöt- och griskött. Andelen svenskt lammkött har inte ökat på länge, men i år stiger den på grund av en kraftig svensk produktionsuppgång. 

2. Produktionen av samtliga köttslag ökar i år Sverige. Procentuellt sett ökar lammkött mest, följt av griskött, matfågel och nötkött. Den extremt höga produktionsökningen för matfågel på nästan 16 procent första kvartalet har mattats av. För nöt- och griskött är årets ökade produktion en reaktion på god efterfrågan på svenskt kött, vilket gett höga priser och en stärkt investeringsvilja i sektorn. 

3. Det tre första kvartalen i år har svenskarnas köttförbrukning sjunkit med 1,8 procent. Nötkött har minskat mest, med 1 kilo, och om utvecklingen håller i sig kommer den totala minskningen i år att landa på cirka 1,5 kilo. Mellan 2013 och 2016 har den totala förbrukningen av kött varit stabil kring 87,5 kilo/capita. Förbrukningen visar konsumtionen i slaktad vikt, vilket innebär att cirka hälften hamnar på tallriken. 
Från 2013 till 2016 har det skett ett utbyte mellan köttslagen, främst genom att en minskad förbrukning av griskött på cirka 3 kilo har ersatts av en lika stor ökning för matfågel. Även förbrukningen av lammkött har ökat, medan den var ganska stabil för nötkött till och med 2016.

4. Den svenska handelsbalansen för kött stärks. Detta gäller alla köttslag utom lamm. Exporten har ökat av både gris- och nötkött samtidigt som importen har minskat. Importen av griskött har haft en obruten minskning sedan antibiotikadebatten tog fart 2014.

Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Jordbruksverket Konsumentbeteende Kostvanor Kött-Fågel-Fisk Statistik Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK