9 av 10 fiskbutiker säljer utrotningshotad ål till jul 
WWF:s undersökning visar att nio av tio fiskbutiker fortfarande säljer utrotningshotad ål. (Bild  Rudolf Svenson / WWF)

Trots kampanjer och rödlistning säljer 9 av 10 fiskbutiker den utrotningshotade ålen. Det gäller framförallt i Sydsverige, där åltraditionen är stark men också i resten av Sverige. Nejtrenden är starkare bland restaurangerna, där bara en av tio har kvar ålen på julbordet. Det visar WWF:s rundringning inför julen. 

Undersökningen omfattar totalt 156 krogar, rederier och butiker runt om i Sverige. Det är sjätte gången den genomförs. Nytt för i år är extra fokus på fiskbutikerna. Livsmedelskedjorna ingår inte i granskningen. 

”Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat i restaurangbranschen. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna. Det är ett positivt steg framåt. Men det är illavarslande och olyckligt att många fiskbutiker fortsätter att sälja en akut hotad art”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007. Undantag gäller yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. I vissa sötvatten är fritidsfiske av ål tillåtet, men fångsten får inte säljas. I dag har 216 yrkesfiskare tillstånd att fiska ål. WWF vill helt förbjuda ålfisket i EU. I myndigheternas kampanj ”Fråga alltid om ålens ursprung” uppmanas handlare och konsumenter att fråga efter dokument, som visar att ålen fiskats lagligt.

Ett tiotal av de drygt 90 restauranger, som slutat med ål, kan dock tänka sig att ta in den på beställning.

”Är det bara några mindre bitar kan vi nog fixa det, om ni beställer i förväg”, säger en kökschef i Mellansverige. 

”Det är nog sisådär att den verkligen är rödlistad”, hävdar några krögare. 

Argumentet att ålen är okej för att den är odlad, som några tillfrågade hävdar, räcker inte, enligt WWF

”Odlad ål är ung, vildfångad ål, som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora. I grunden kommer de från samma hotade bestånd, som vi måste skydda”, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF.

Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) är klassad som akut hotad av Internationella naturvårdsunionen (rödlistan) och Artdatabanken samt har rött ljus i WWF:s fiskguide. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna. Havsforskningsrådet ICES rekommenderar att alla mänskliga aktiviteter, som hotar ålen, ska minimeras. Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet. 

Ålen föds i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, driver med strömmen till östra Atlanten och simmar sedan vidare i vatten och floder i Europa. I de kalla vattnen i norr kan livslängden överstiga 80 år. 

Text: WWF


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik EU Havs- och vattenmyndigheten Konsumentbeteende Kostvanor Kött-Fågel-Fisk Övrigt Restauranger & Storkök WWF

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK