9 av 10 fiskbutiker säljer utrotningshotad ål till jul 
WWF:s undersökning visar att nio av tio fiskbutiker fortfarande säljer utrotningshotad ål. (Bild  Rudolf Svenson / WWF)

Trots kampanjer och rödlistning säljer 9 av 10 fiskbutiker den utrotningshotade ålen. Det gäller framförallt i Sydsverige, där åltraditionen är stark men också i resten av Sverige. Nejtrenden är starkare bland restaurangerna, där bara en av tio har kvar ålen på julbordet. Det visar WWF:s rundringning inför julen. 

Undersökningen omfattar totalt 156 krogar, rederier och butiker runt om i Sverige. Det är sjätte gången den genomförs. Nytt för i år är extra fokus på fiskbutikerna. Livsmedelskedjorna ingår inte i granskningen. 

”Medvetenheten om att ålen är hotad har ökat i restaurangbranschen. Många har plockat bort den från julbordet och menyerna. Det är ett positivt steg framåt. Men det är illavarslande och olyckligt att många fiskbutiker fortsätter att sälja en akut hotad art”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007. Undantag gäller yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten. I vissa sötvatten är fritidsfiske av ål tillåtet, men fångsten får inte säljas. I dag har 216 yrkesfiskare tillstånd att fiska ål. WWF vill helt förbjuda ålfisket i EU. I myndigheternas kampanj ”Fråga alltid om ålens ursprung” uppmanas handlare och konsumenter att fråga efter dokument, som visar att ålen fiskats lagligt.

Ett tiotal av de drygt 90 restauranger, som slutat med ål, kan dock tänka sig att ta in den på beställning.

”Är det bara några mindre bitar kan vi nog fixa det, om ni beställer i förväg”, säger en kökschef i Mellansverige. 

”Det är nog sisådär att den verkligen är rödlistad”, hävdar några krögare. 

Argumentet att ålen är okej för att den är odlad, som några tillfrågade hävdar, räcker inte, enligt WWF

”Odlad ål är ung, vildfångad ål, som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora. I grunden kommer de från samma hotade bestånd, som vi måste skydda”, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF.

Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) är klassad som akut hotad av Internationella naturvårdsunionen (rödlistan) och Artdatabanken samt har rött ljus i WWF:s fiskguide. Överfiske, miljögifter och vandringshinder i form av kraftverksturbiner tros vara några av orsakerna. Havsforskningsrådet ICES rekommenderar att alla mänskliga aktiviteter, som hotar ålen, ska minimeras. Invandringen av yngel, "glasål", från Sargassohavet är nere på några få procent jämfört med 1970-talet. 

Ålen föds i Sargassohavet utanför den amerikanska ostkusten, driver med strömmen till östra Atlanten och simmar sedan vidare i vatten och floder i Europa. I de kalla vattnen i norr kan livslängden överstiga 80 år. 

Text: WWF


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik EU Havs- och vattenmyndigheten Konsumentbeteende Kostvanor Kött-Fågel-Fisk Övrigt Restauranger & Storkök WWF

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK