Inget kryphål i svensk lag för insekter som livsmedel
”Konsumentens hälsa och säkerhet går först”, säger Annica Sohlström.

Livsmedelsverket står fast vid att försäljning av insekter som mat inte är tillåtet i Sverige. EU-lagen som förbjuder försäljningen förtydligas vid årsskiftet. Livsmedelsverket vill nu på olika sätt vara ett stöd för de företag i Sverige, som vill börja sälja insekter som livsmedel. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. 

Det har varit förbjudet att sälja insekter som mat i EU och Sverige i 20 år. Det beror på att insekter klassas som så kallat ”nya livsmedel” och därför måste godkännas enligt en särskild EU-process.

Avsikten med lagstiftningen är att skydda konsumenter från okända faror som allergier, gifter och smittor. Om ett företag vill sälja insekter som mat måste de presentera ett vetenskapligt underlag, som visar att konsumenterna inte utsätts för risker. Först när det finns tillräckligt beslutsunderlag, blir livsmedlet godkänt för försäljning i hela EU.

”Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig, har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar – konsumentens hälsa och säkerhet går först”, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket.

Vid årsskiftet förtydligas EU-lagstiftningen om insekter som nya livsmedel. Sveriges ställningstagande om att inte tillåta hela insekter som mat stöds av merparten av EU-länderna och stärks i och med den nya EU-förordning som träder i kraft 2018.

Livsmedelsverket träffade för en tid sedan flera företag, som vill sälja mat tillverkad av insekter. Och verket vill ha en fortsatt dialog.

”Vi välkomnar den nystartade branschföreningen. (Läs HÄR) Den gör att det blir mycket lättare för oss att fortsätta samarbetet. Nu gäller det att tillsammans se vilket behov av stöd företagen har. Vi vill stötta insektsföretagen, så att svenska företag är tidigt ute, när den nya EU-förordningen träder i kraft. Därför bjuder vi in branschorganisationen till ett nytt möte i januari”, säger Annica Sohlström.

Trots EU:s förbud säljs och produceras mat med insekter i några EU-länder. Det beror på att nuvarande lagstiftning inte har varit tillräckligt tydlig, ett kryphål i lagen har gjort att det funnits visst tolkningsutrymme. Från och med årsskiftet förtydligas lagen så som den var tänkt.

Läs här vad Livsmedelsverket skriver  om ”Nya livsmedel

Text Livsmedelsverket


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Folkhälsa Insekter Insektsföretagen Livsmedel Livsmedelsverket Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK