Nio svenska företag bildar ny organisation för ätbara insekter
Svenska insektsmatsföretag går samman och bildar branschorganisationen Insektsföretagen. (Bild Hakuna Mat)

Nio svenska insektsmatsföretag går ihop och bildar branschorganisationen ”Insektsföretagen”. Syftet är att underlätta arbetet med att ta fram ett tydligt regelverk kring ätbara insekter och garantera att det är ett säkert livsmedel. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Den nya organisationen ska jobba för att lägga grunden för en ny hållbar och klimatsmart livsmedelsindustri med det nya livsmedlet ätbara insekter.


”En viktig del av arbetet den första tiden blir att sätta upp riktlinjer för vilka krav, som ställs på olika insekter som råvara vid import och produktion samt hur vi på ett säkert sätt saluför nya livsmedelsprodukter. Precis som det har tagits fram riktlinjer för branschen i vårt EU-grannland Finland, vill vi tillsammans med Livsmedelsverket jobba fram bra och tydliga riktlinjer här”, säger Ellen Gellerbrant, tillförordnad talesperson för den nya branschorganisationen.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen välkomnar initiativet:

”Insekter är en spännande proteinkälla med stor framtidspotential. Det finns många duktiga och seriösa svenska insektsmatentreprenörer och Livsmedelsföretagen välkomnar bildandet av branschföreningen Insektsföretagen. Vi hoppas att insekter så snart som möjligt kan klassas som livsmedel, så att dessa företag också kan rymmas inom vår organisation och bli en del av Sveriges fjärde största industri”, säger Rasmus Bäckström, ansvarig exportfrågor och delbranscher hos Livsmedelsföretagen.

Den 16 november meddelade Livsmedelsverket i samband med en hearing dit Insektsföretagen var inbjudna, att Livsmedelsverkets generaldirektör i början av december kommer att ge ett klart besked om Sverige, liksom grannländerna Danmark och Finland, kommer att tolka gällande EU-lagstiftning så att hela insekter godkänns som livsmedel. Insektsföretagen ser givetvis fram emot ett positiv besked, och hoppas att bildandet av en branschorganisation kommer att underlätta processen och ge svenska företag samma möjligheter som företag i Finland och Danmark.

Medlemmar i Insektsföretagen är:
Abit Circular
eat:em AB
Entofoder
Global Bugs Holding AB
Hakuna Mat AB
Kafka of Sweden foods ek
Nutrient Sustainable Development Sweden AB
Qvicket AB
Tebrito AB


Källa Insektsföretagen

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Insekter Insektsföretagen Konsumentbeteende Kostvanor Livsmedelsföretagen Livsmedelsverket Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK