KRAV-märkt julskinka nu lättare att hitta i butikerna
I år är det lättare än tidigare att få tag i en KRAV-märkt julskinka, meddelar KRAV.

Den KRAV-märkta skinkan är lättare att få tag på i år än tidigare. I KRAV:s guide listas nämligen de butiker, som säljer den nitritfria julskinkan.
Både Coop och ICA har tagit in den KRAV-märkta skinkan centralt, vilket innebär att butikerna kan beställa skinkan, när den efterfrågas av kunderna. De KRAV-märkta skinkorna på ICA och Coop kommer från Havor Gård på Gotland.


”Våra grisar har möjlighet att vara ute året runt och att beta gräs på sommaren. Det ser vi att de mår bra av. Det är roligt att julskinkorna säljs under Havor Gårds eget varumärke, ett tydligt ursprung betyder mycket för många konsumenter”, säger KRAV-bonden Niklas Hermansson på Havor gård. 

Även Gårdssällskapet har KRAV-märkt julskinka i sitt sortiment. Gårdssällskapet har expanderat stort sedan förra året och erbjuder nu hemleverans till drygt 40 orter över hela landet.

”Vi upplever att intresset för skinka, som kommer från KRAV-certifierade gårdar, är växande. En god djuromsorg och att bonden tar miljöhänsyn är av allt större vikt. Sedan start har våra julprodukter varit bland de allra mest populära över året”, säger Björn Malmqvist på Gårdssällskapet.

Den som köper KRAV-märkt julskinka slipper den omdiskuterade tillsatsen nitrit, som annars är vanlig i charkprodukter. 

Runt 10 ton julskinka är KRAV-märkt i år, vilket är på samma nivå som 2016 års rekord. Sedan 2010 har volymen KRAV-märkt skinka fördubblats. De KRAV-märkta julskinkorna utgör ännu bara en liten del av alla julskinkor, som säljs i Sverige.

För den som inte får tag på KRAV-märkt skinka har det i år också blivit lättare att hitta en ekologisk skinka, som innehåller råvara från KRAV-märkt gris. Själva slutprodukten får inte KRAV-märkas eftersom tillsatsen nitrit har använts. Den KRAV-märkta råvaran lyfts fram genom en särskild etikett på förpackningen: Ekologiskt, javisst! 

Svenska konsumenter kan hitta sitt närmaste inköpsställe i KRAV:s julskinkeguide.

Källa KRAV

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik Coop Djurhållning etc Ekologiskt ICA Kött-Fågel-Fisk KRAV Ursprungsmärkning

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK