Regnig höst innebar sämre förutsättningar för höstsådden
I år har det såtts 25 procent mindre höstvete än förra året, på grund av den regniga hösten. (Bild  Lantmännen)

Årets höstsådd av spannmål och oljeväxter är 23 procent mindre än förra hösten och 12 procent mindre än genomsnittet för de senaste fem åren. Det rapporterar Jordbruksverket.
I höst har det såtts 25 procent mindre höstvete än förra året. Arealminskningen har varit markant i alla delar av landet. I Hallands och Värmlands län blev det en halvering av höstvetearealen jämfört med i fjol. I Skåne län minskade höstvetearealen med 26 procent. 


Den höstsådda arealen av råg och korn är i nivå med fjolårsarealen. Höstrågen och höstkornet behöver sås tidigare än höstvetet och sådden hann ofta slutföras innan regnovädren började göra det omöjligt att köra på fälten. 

Sådden av höstrågvete minskar med 43 procent jämfört med fjolårsarealen. Sådden av höstraps beräknas bli 15 procent mindre än förra årets rekordstora areal. 

Den höstsådda arealen, som kommer att odlas ekologiskt, är 17 procent mindre än förra hösten. Där står höstvetet för den största minskningen.

Det finns farhågor om att de grödor, som kunnat sås, har dränkts av regnet och måste harvas upp till våren. Det finns också rapporter om att sniglar, jordloppor och kålbladsstekel har skadat höstrapsen.

Källa Jordbruksverket

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Jordbruksprodukter Jordbruksverket Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK