Nu blir det grönsaksodling under DN-huset i Stockholm
20 ton bladgrönsaker ska produceras årligen i odlingen under DN-huset i Stockholm.
”Målet är att till år 2020 ha tio anläggningar i gång i Stockholmsområdet”, säger Owe Pettersson. 

Plantagon CityFarm är ett nytt koncept för att använda lokaler under jord till resurseffektiv och hållbar matproduktion i städer. Målet är att bygga tio anläggningar för inomhusodling i Stockholmsområdet och i februari startar den första anläggningen i DN-huset i Stockholm. 

”Vi minskar kostnader och miljöbelastning genom att eliminera transporter och leverera direkt till konsumenter och butiker i Stockholm. Vår första produktionsenhet i DN-huset är redan fullt finansierad och under uppstart, och nu siktar vi på att expandera i Stockholmsområdet”, säger Owe Pettersson, VD för Plantagon International

Den första odlingsanläggningen är på 600 kvadratmeter odlingsyta och ligger under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Anläggningen, som är inrymd i ett tidigare tidningsarkiv, vilket anpassats för industriell inomhusodling, beräknas sättas i produktion i februari 2018.

I full drift beräknas anläggningen producera över 20 ton bladgrönsaker årligen, motsvarande mer än en miljon påsar basilika eller över 200.000 huvuden pak choi. 70 procent av odlingen kommer att vara bladgrönt och kryddor och 30 procent särskilt näringsrika grönsaker, som olika kål- och salladssorter.

Samarbetspartners i projektet är bland annat Samhall, ICA Maxi Lindhagen och Fabege

”Det känns jätteroligt att vi nu kommer igång och vi har stora planer för expansion. Vi siktar på att skriva lokalkontrakt på anläggning nummer två och tre i mars 2018 för att starta upp dessa under december 2018. Därefter fortsätter vi med anläggning fyra och fem. Målet är att vi till 2020 har tio anläggningar i gång i Stockholm”, säger Owe Pettersson. 

Plantagons teknik för industriell inomhusodling och stadsodling är ett svar på behovet av nya lösningar för hållbar matproduktion, som kan förse den växande befolkningen i världens städers med mat och samtidigt maximera användandet av de ytor som finns.

Odlingen sker i en kontrollerad miljö utan kemiska bekämpningsmedel och även utan jord. Plantagons odlingssystem sparar 99 procent av vattenförbrukningen jämfört med traditionell odling och koldioxidutsläppen minskas till nära noll. 70 procent av den använda energin återanvänds i form av överskottsvärme från odlingslamporna för att värma upp kontoren i DN-skrapan. Genom att spara och återanvända resurser sänks produktionskostnaden betydligt.

Storskalig inomhusodling i städer innebär att fastighetsbolag får möjlighet till ökade intäkter för lokaler, som annars inte skulle vara lönsamma, som till exempel förrådslokaler och garage under jord. Stadsodling kan även bidra positivt till en starkare grön profil för ett bostadsområde eller en fastighet. 

Plantagon CityFarm Stockholm ägs av Plantagon Production Sweden AB som är ett dotterbolag till Plantagon International AB. VD är Owe Pettersson, som även är VD för Plantagon International AB.

Källa Plantagon

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Frukt & Grönt Miljö Närodlat Övrigt Plantagon

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK