Tre av fyra känner inte till hur klimatsmart bröd är...
En matig macka ger bara en åttondel så mycket utsläpp av växthusgaser som en svensk standardlunch, enligt beräkningar från RISE. (Bild Brödinstitutet)

Bröd är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, något som få känner till. Bara 24 procent instämmer i påståendet att bröd är klimatsmart och endast två procent handlar bröd av samma anledning. Det visar nya siffror från Brödinstitutet.

Enligt undersökningen, som är utförd av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet, uppger 40 procent att de ska förändra sin matkonsumtion med hänsyn till klimatet. Nästan två av tre svarar att de kommer att minska sin konsumtion av nöt- och fläskkött till förmån för växtbaserade livsmedel. 37 procent uppger att de regelbundet äter vegetarisk eller vegansk mat. Bland yngre (18-25 år) är motsvarande siffra 52 procent. 

I debatten om fördelarna med en större andel växtbaserade livsmedel glömmer många bort brödet, menar Brödinstitutet. Var tredje person (34 procent) säger till och med att de kommer att minska sin konsumtion av bröd för klimatets skull, trots att bröd är ungefär lika klimatsmart som baljväxter. 1 kg bröd har ett klimatavtryck på cirka 0,8 kg koldioxidekvivalenter. Andra exempel på livsmedel som ligger under 1,0 kg koldioxidekvivalenter/kg är lök, sallat och morot.

”Världen står idag inför två enormt stora utmaningar; att minska klimatförändringarna och att förebygga de stora levnadsvanesjukdomarna. Forskningen visar numera tydligt att ett skifte i hur vi lever, inte minst vilken mat vi väljer, är helt nödvändigt. Bröd är klimatsmart och svensk bageriindustri och spannmålsodling ligger överlag långt framme. Biobränsle används i hög grad och i internationell jämförelse används låga halter av bekämpningsmedel. Dessutom är bröd närodlad mat”, säger Ulf Sonesson, mat- och miljöforskare och docent vid forskningsinstitutet RISE.

Endast två procent av de som köper bröd gör det för att det är bra för klimatet. Samtidigt visar beräkningar från RISE att en matig macka bara ger en åttondel så mycket utsläpp av växthusgaser som en svensk standardlunch med köttbullar, beräknat på motsvarande energi- och näringsinnehåll.

”Bröd är ett enkelt sätt att äta klimatsmart. Bröd är en naturlig källa till vegetabiliskt protein, på samma sätt som exempelvis linser och bönor. Växtbaserat protein och fullkorn är enligt forskarna två viktiga faktorer för att hantera klimatförändringar och folkhälsa, vilket ger brödet en naturlig plats på bordet, både nu och i framtiden. Och så är det ju gott också”, säger Maria Sitell på Brödinstitutet.

Källa Brödinstitutet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-01

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK