Hushållningssällskapets MatGlada recept-appar får folkhälsopris 
Från vänster: Magnus Berntsson (KD) ordf Regionfullmäktige, pristagarna från Hushållningssällskapet Väst; Margareta Frost-Johansson, Eleonor Schütt, Cecilia Corin. Prisutdelare Gunnel Adler ordf Folkhälsokommittén och Elisabeth Rahmberg folkhälsochef VGR. (Bild Helena Kryssman)

Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris för den folkhälsoinsats som apparna ”MatGlad” och ”MatGlad-helt-enkelt” innebär. Apparna guidar genom matlagningen från början till den färdiga måltiden. Allting tillagas i kronologisk ordning steg för steg, så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt. Målet är att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna följa ett recept på egen hand och lyckas.

Folkhälsokommitténs motivering lyder:
Vad är det som skapar nyfikenhet, ger inspiration och samtidigt ökar kunskapen om mat och hälsa? Jo, det gör apparna MatGlad och MatGlad – helt enkelt. De ger råd och praktiska tips, matlust och matglädje både för de som kan läsa lätt svenska och de som använder film och tal istället. Att kunna laga och äta god mat tillsammans är livskvalitet!

Appen ”MatGlad” innehåller 125 lättlagade recept med stegvisa instruktioner för veckans alla dagar. Appen ”MatGlad-helt-enkelt” ger användaren ledning genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd.

”Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-apparna har fått. Med hjälp av modern teknik ville vi underlätta matlagningen för människor, som av olika skäl har svårt för att använda en traditionell kokbok. Nu har apparna laddats ner över 125.000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi någonsin hade trott från början”, säger Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.

Appen MatGlad är finansierad av Arvsfonden. Appen MatGlad-helt-enkelt, har producerats efter en vinst i Post- och Telestyrelsens Innovationstävling 2015. Båda apparna är kostnadsfria och finns att ladda ner till smartphone eller läsplatta. På webbsidan www.matglad.nu finns även en webversion.

”Vi har sett många exempel på att MatGlad-apparna bidrar till en ökad matglädje och livskvalitet. Att det är viktigt att äta bra vet ´alla´, men ibland är det själva matlagningen, som är svår och sätter upp hinder. MatGlad är då ett verktyg, som sänker trösklarna och gör det både roligare och enklare att laga sin egen mat”, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult.

Källa Hushållningssällskapet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-12-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Folkhälsa Hushållningssällskapet Övrigt Recept och tillagning

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK