Östgötasvamp - först i Europa med D-vitaminberikad svamp
I februari beräknas de första D-vitaminberikade svamparna från Östgötasvamp finnas ute i butik. (Bild Östgötasvamp)

Nu har Östgötasvamp i Vikingstad fått godkänt från både Livsmedelsverket och EFSA (European Food Safety Autority) att producera och sälja D-vitaminberikade champinjoner. Därmed är Östgötasvamp det första europeiska företag, som fått godkänt att producera och sälja D-vitaminberikade svampar.  

I september berättade vi om Östgötasvamp, som har tagit fram en metod för att odla champinjoner med extra D-vitamin. (Läs HÄR). Då väntade företaget på att få godkänt av Livsmedelsverket för att börja producera och sälja svampen. Nu meddelar företaget att alla tillstånd är klara och i februari 2018 beräknas svampen finnas ute i handeln. 

”Det känns fantastiskt att efter två år av testande och hårt arbete äntligen få godkänt och kunna börja producera D-vitaminsvampen. Nu längtar jag efter att få se första svampen ute i handeln”, säger Mahziar Namedaian, grundare av Östgötasvamp. 

Enligt en undersökning från Livsmedelsverket har två tredjedelar av svenskarna ett D-vitaminintag, som ligger under livsmedelsverkets rekommendationer. Extra svårt är det att få i sig under det mörka vinterhalvåret och behöver då tillsättas via maten. Genom Östgötasvamps eget produktionssystem belyses svamparna med UV-ljus, på samma sätt som svampar ute belyses med sol. Den specifika belysningen gör att svamparna berikas med fyra mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp. Fyra till fem svampar tillgodoser cirka 35 procent av dagsbehovet. 

Redan vid starten 2015 fanns stora planer för utvecklingen av svamparna och företaget. Mahziar Namedaian har stora visioner framåt, där den D-vitaminberikade svampen är ett steg på vägen.   

” Vi vill skapa ett eget fungerande kretslopp och dubbla antalet anställda kommande år, mer än så kan jag inte säga i dagsläget. Men vi är redan på god väg, och tack vare det stöd vi får inom ramen för projektet Växtzon har vi bland annat fått stor hjälp i kontakterna med EFSA och Livsmedelsverket, och vi ser fram emot fortsatt stöd i vårt utvecklingsarbete”, säger Mahziar Namedaian.  

Källa Östgötasvamp

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Efsa Ekologiskt Livsmedelsverket Övrigt Svamp, alger, etc Vitaminer och mineraler

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK