Matkooperativet och GAIA får Helsingborgs stads miljöpris
Åke Rosén har tilldelats Helsingborgs stads miljöpris för 2017 för sitt arbete med att utveckla klimatsmarta förpackningsmaterial.
Interiör från Matkooperativets butik på Möllegränden i Helsingborg.(Bild MatkooperativetHelsingborg)

GAIA Biomaterials grundare, uppfinnaren och eldsjälen Åke Rosén, har tilldelats Helsingborgs stads miljöpris för 2017. Priset delas med Matkooperativet, ett lokalt initiativ för att erbjuda närproducerad och ekologisk mat. 
Förutom ära och diplom får Matkooperativet och Åke Rosén dela på prissumman 50.000 kronor.


Matkooperativet i Helsingborg är en medlemsägd mataffär med fokus på lokalproducerade varor.

I motiveringen för att ge Matkooperativet Helsingborg miljöpris 2017 skriver juryn:
För att med glödande engagemang och gemensamma krafter av medlemmar skapat ett bärande alternativ till de stora kedjorna inom detaljhandeln”.

Företaget GAIA Biomaterials, som utvecklar bionedbrytbara och komposterbara material, driver tillsammans med NSR och Båstad kommun projektet ”Biodolomer for Life” med stöd från EU:s LIFE-program. Projektet syftar till att visa hur fossilt baserade och energiintensiva plaster och förpackningsmaterial kan ersättas av GAIA Biomaterials förnyelsebara och biologiskt nedbrytbara biomaterial Biodolomer.

Juryn har följande motivering till utnämningen av Åke Rosén:
Åkes livsgärning är att ständigt utveckla klimatsmarta material till förpackningar för livsmedelsbranschen och erbjuda den globala marknaden mer hållbara förpackningar”.

”Vi måste få bort plasten ur våra liv och tära så lite som möjligt på jordens resurser. Vi måste ersätta fossila bränslen med förnyelsebara råvaror, som kan omvandlas till förnyelsebar energi. Om alla skulle leva så, som vi gör i Helsingborg, skulle det krävas tre jordklot – det är skrämmande och ohållbart”, säger Åke Rosén.

Helsingborgs stads miljöpris instiftades 2008 i syfte att stimulera miljöengagemanget bland stadens invånare, organisationer och företag. Juryn består av presidierna för miljönämnden och stadsbyggnadsnämnden samt stadens miljödirektör, stadsbyggnadsdirektör och näringslivsdirektör.

Källor GAIA Biomaterials/Matkooperativet

Text Carina Malm/JP Press


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplast Ekologiskt EU Lokalproducerat Miljö Övrigt Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK