Växtbaserad omega 3-dryck av potatis och rapsolja på gång
Potatis och rapsolja bildar basen i en ny växtbaserad dryck. 
Livsmedelsforskaren Eva Tornberg har tagit fram ett växtbaserat alternativ till mjölk.

Ett hälsosamt, miljövänligt och vegetabiliskt alternativ till mjölk är under uppsegling. Ungefär som soja- och havredryck, men med den största skillnaden att detta livsmedel är mer neutralt i smaken. På sikt är förhoppningen att produkten också kan användas istället för yoghurt, glass och grädde. 

Att göra växtbaserade, krämiga produkter är tekniskt svårt – växtproteiner är betydligt mer svårflörtade än animaliska proteiner - men livsmedelsforskaren Eva Tornberg vid Lunds universitet har hittat ett sätt: om protein och stärkelse i potatis värms på ett visst sätt och blandas med omega 3-rik rapsolja bildas en så kallad emulsion, vilket exempelvis mjölk också är. 

Produkten har testats i labb och i fabrik och förhoppningen är att den kan finnas i affärerna nästa år. Livsmedlet är också allergenfritt och lokalproducerat.

Eftersom den är smakneutral är användningsområden stora, tror Eva Tornberg som forskat på emulsioner sedan 1970-talet, då hon disputerade inom området. 

”Det fiffiga med potatis är att den inte smakar något. Dessutom lyfter fettet i oljan fram smakerna”, säger hon.

En produkt för veganer har hela tiden varit Eva Tornbergs främsta mål.

”Veganer kan ju ha svårt att få i sig det livsviktiga fettet omega-3, som mest finns i fet fisk. För dem och andra kan produkten fungera som ett alternativ till linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott”, säger hon.

Produkten skulle kunna tillverkas och säljas som alternativ till mjölk, yoghurt, glass och grädde. I första skedet planerar Eva Tornberg dock att göra en smoothie genom att blanda emulsionen med äppelmust och frukt. 

”Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål”, säger hon och tillägger att det inte är någon proteindryck. ”Det är hysteri, när det gäller proteiner, det råder ingen brist på proteiner i det här landet”.

Drycken innehåller sex procent rapsolja, vilket ger 106 kcal per 100 ml. En smoothie på 250 ml motsvarar halva dagsbehovet av omega-3.

Sättet att göra emulsionen är patenterad under företagsnamnet Veg Of Lund.

Källa Lunds universitet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Drycker Folkhälsa FoU Jordbruksprodukter Kostvanor Lokalproducerat LTH Matolja Proteiner Vegetariskt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK