Världspremiär: Fazer lanserar insektsbröd i finska butiker!
Fazer Syrsbröd säljs från och med i dag i elva av Fazer Bageris butiker i Helsingforsregionen.

Fazer blir först i världen med att lansera insektsbröd i matbutiker. Nyheten, som kallas Fazer Syrsbröd, lanseras idag, 24 november, i elva av Fazers Butiksbagerier i Helsingfors-regionen. 
Den 1 november i år tilläts försäljning av insekter som livsmedel i Finland. Fazer har sedan i somras förberett sig för att införa insektsbröd i butiksbageriernas sortiment. 


”Vi ville vara bland de första att genomföra matrevolutionen. Vi vill växa inom brödkategorin med hantverksbakade artesanbröd också i fortsättningen. I Fazer Butiksbagerier kan vi smidigt baka och testa olika nyheter. Som världens första insektbröd är Fazer Syrsbröd ett fint exempel på detta”, säger Markus Hellström, VD för Fazer Bageri Finland.

Hussyrsorna som används i syrsbrödet är odlade, torkade och malda till mjöl, som blandats i det övriga mjölet. Ett syrsbröd innehåller 70 stycke syrsor. Syrsorna är lätta och motsvarar 3 procent av brödets tyngd.

Det finns ännu inte tillräckligt med syrsmjöl för en landsomfattande försäljning och nyheten lanseras därför stegvis på marknaden. Målet är att Fazer Syrsbröd i nästa skede kommer ska säljas i alla 47 Fazer Butiksbagerier i Finland.

”Ledstjärnan för våra bageriprodukter är alltid utmärkt smak. Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Resultatet är gott och näringsrikt. Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin”, konstaterar Fazer Bageri Finlands innovationsdirektör Juhani Sibakov.

Enligt Juhani Sibakov tyder alla tecken på att insekter kommer att vara en betydande råvara för livsmedel också i västvärlden i framtiden. 

”Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positiva till insekter i Norden. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot”, säger Juhani Sibakov 

Syrsbrödet är en av Fazer Bageris framtidsprodukter, där man har ersatt en del av mjölet med näringsrika råvaror. Samma filosofi har tillämpats i Fazer Rotfruktsbröd och Fazer Fröbröd, där en tredjedel av mjölet har ersatts med grönsaker respektive frön.

Källa Fazer

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bröd och kakor Fazer Finland Insekter Kostvanor Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK