Test beskriver hur gris smakar: ”Syrligt med gräddig sötma”
Griskött präglas av hög syrlighet och gräddig sötma, generöst med umami och en järnighet med inslag av nötter, enligt Svenskt Kötts och Tala Smaks smaktest.

För att kartlägga grisköttets smakspektra och ta fram beskrivningsord har Svenskt Kött gjort ett smaktest i samarbete med företaget Tala Smak. 
I smaktestet provades tre olika styckningsdetaljer – bog, innerfilé och karré – från tre olika raser; Pigham, Linderöd och Duroc.


Så här beskrivs smaken: Grisköttet präglas av hög sötma och syrlighet förstärkt av generöst med umami och en god munfyllighet (kokumi). Metall- och mineraltoner framträder tydligt, liksom nötighet, svamp- och mejeritoner.
Grisköttet har också en inneboende naturlig kryddighet med inslag av timjan och muskot, långa och rika eftersmaker, där syrlighet och mineralitet träder fram mot en fond av järnighet, och söta gräddiga toner med inslag av nötter.

”Det är extra roligt att komma med smakord för griskött så här inför jul, då vi äter så mycket kötträtter av denna härliga råvara. En viktig bonuseffekt av det här projekt kan vara att få nya infallsvinklar på hur vi kombinerar griskött med andra råvaror för att få olika smakupplevelser”, säger Elisabet Qvarford, VD för Svenskt Kött.

Testet har genomförts enligt Tala Smaks metod med huvudsakligen professionella testare, som är vana att upptäcka, identifiera och beskriva smaker. Smakbilden kompletteras av flavörer (luktintryck som hjärnan uppfattar som smaker).

”När man ger grisköttets egna inneboende smaker en chans att komma till tals, så behövs inte så mycket kryddning”, säger Lars Peder Hedberg, en av initiativtagarna till Tala Smak.

Tala Smak, som drivs i aktiebolagsform, initierades 2013 av Sigill Kvalitetssystem AB i samarbete med White Guides AB. Projektets yttersta syfte är att utveckla ett språk för att underlätta kommunikation om matens smaker. Detta har avgörande betydelse för utvecklingen av en bred och vital gastronomisk kultur i Sverige/Norden och i förlängningen även för en framgångsrik livsmedelsindustri och livsmedelsexport. 

Källa Svenskt Kött

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Kostvanor Kött-Fågel-Fisk Övrigt Svenskt Kött

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK