Kan ungdomars mataktivism leda till en mer hållbar värld?
Forskaren Maria Ojala ska studera ungas mataktivism. 

Kan ungas mataktivism leda till en bättre och mer hållbar värld? Maria Ojala, forskare vid Örebro universitet, har fått 2,9 miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Formas för att ta reda på det.
”Många ungdomar känner att de inte kan vara med och påverka de globala hållbarhetsproblemen, som vi står inför, exempelvis klimatförändringarna och utarmad biologisk mångfald. Trots att ungdomarna försöker leva mer hållbart, kan de uppleva att det de gör inte tjänar någonting till”, berättar Maria Ojala
.

Maria Ojala ska nu studera hur unga personer kan bidra till kampen mot hållbarhetsproblemen genom att praktisera mataktivism. Begreppet täcker sådant som minskat köttätande, småskalig odling, närproducerad mat, minskat matsvinn med mera. 

”Mataktivism kan ske både i mer organiserade former, till exempel i olika nätverk och organisationer och i det lilla livet i form av till exempel klimatvänligt ätande”, berättar Maria Ojala.

I fokus för hennes studie står ungdomar, som försöker leva ett hållbart liv utan att för den skull direkt utmana samhällets maktstrukturer. Men genom att leva, som de gör, kan de fungera som förebilder och på så sätt medverka till en förändring.

”Men att i praktiken utmana rådande normer leder inte bara till hopp utan kan också skapa konflikter. Projektet fokuserar på de inre och yttre spänningar som uppstår, då utopiska ideal stöter på verkligheten. Syftet är att kartlägga vilka spänningar, konflikter och ambivalens om mat och hållbarhet som unga upplever och hur de hanterar detta. 

Maria Ojala hoppas att studien kommer att resultera i värdefull kunskap för ungdomar och lärare. Den kan även bidra till utbildningsinsatser, där syftet är att få människor att ifrågasätta sina inrotade tankemönster och vanor för att kunna skapa en hållbar framtid. 

”Projektet ger också viktig kunskap till olika aktörer, som vill kommunicera om mat och hållbarhet med unga”, säger hon.

I studien kommer unga mataktivister att intervjuas. Maria Ojala kommer även att skicka ut en enkät för att få reda på hur utbredd mataktivism är hos unga och vilka faktorer som ligger till grund för deras engagemang.

Källa Örebro universitet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
FoU Konsumentbeteende Kostvanor Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Vacancies at Barilla
in Stockholm and Filipstad
 
Within Barilla, we are developing the Wasa brand at a global level keeping a solid base in Sweden. We currently have a lot of interesting and challenging roles in Supply Chain and R&D as well as in Sales and Marketing.
READ MORE AND APPLY!
AAK SWEDEN AB are now looking
for a Food Technologist
 
We have an opening as Food Technologist in the Dairy pilot team, business area Europe.
READ MORE!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 1-2018 
utkom den 26 februari! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK