Kan ungdomars mataktivism leda till en mer hållbar värld?
Forskaren Maria Ojala ska studera ungas mataktivism. 

Kan ungas mataktivism leda till en bättre och mer hållbar värld? Maria Ojala, forskare vid Örebro universitet, har fått 2,9 miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Formas för att ta reda på det.
”Många ungdomar känner att de inte kan vara med och påverka de globala hållbarhetsproblemen, som vi står inför, exempelvis klimatförändringarna och utarmad biologisk mångfald. Trots att ungdomarna försöker leva mer hållbart, kan de uppleva att det de gör inte tjänar någonting till”, berättar Maria Ojala
.

Maria Ojala ska nu studera hur unga personer kan bidra till kampen mot hållbarhetsproblemen genom att praktisera mataktivism. Begreppet täcker sådant som minskat köttätande, småskalig odling, närproducerad mat, minskat matsvinn med mera. 

”Mataktivism kan ske både i mer organiserade former, till exempel i olika nätverk och organisationer och i det lilla livet i form av till exempel klimatvänligt ätande”, berättar Maria Ojala.

I fokus för hennes studie står ungdomar, som försöker leva ett hållbart liv utan att för den skull direkt utmana samhällets maktstrukturer. Men genom att leva, som de gör, kan de fungera som förebilder och på så sätt medverka till en förändring.

”Men att i praktiken utmana rådande normer leder inte bara till hopp utan kan också skapa konflikter. Projektet fokuserar på de inre och yttre spänningar som uppstår, då utopiska ideal stöter på verkligheten. Syftet är att kartlägga vilka spänningar, konflikter och ambivalens om mat och hållbarhet som unga upplever och hur de hanterar detta. 

Maria Ojala hoppas att studien kommer att resultera i värdefull kunskap för ungdomar och lärare. Den kan även bidra till utbildningsinsatser, där syftet är att få människor att ifrågasätta sina inrotade tankemönster och vanor för att kunna skapa en hållbar framtid. 

”Projektet ger också viktig kunskap till olika aktörer, som vill kommunicera om mat och hållbarhet med unga”, säger hon.

I studien kommer unga mataktivister att intervjuas. Maria Ojala kommer även att skicka ut en enkät för att få reda på hur utbredd mataktivism är hos unga och vilka faktorer som ligger till grund för deras engagemang.

Källa Örebro universitet

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
FoU Konsumentbeteende Kostvanor Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

CR Sortiment & Inköp
söker en Kvalitetschef för
Färsk/Kolonial/Near Food
 
Var med och säkerställ att ICAs Egna Märkesvaror (EMV) samt övrigt centralt sortiment inom Kategoriområde Färsk/Kolonial/Near Food följer lagkrav, branschöverenskommelser, ICAs Hållbarhetspolicy med riktlinjer samt Varumärkeskriterier för EMV.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Svenska Ägg, Stockholm,
söker Verksamhetsledare
 
Du är en person som är genuint intresserad av och har en stark tro på svenska livsmedel. Vi söker dig som har tydligt marknadsfokus och kan fortsätta lyfta ägget som det fantastiska livsmedel det är.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
Risenta, Sollentuna,
söker QEHS koordinator
 
Brinner du för livsmedelssäkerhet, miljö och arbetsmiljö? 
Vill du arbeta på ett företag med stark innovationskraft och hälsosamma produkter. I så fall kan tjänsten som QEHS-koordinator hos oss vara något som passar just dig!
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK