190-miljoners silo i Örtofta kan lagra 80.000 ton socker
Silon invigdes av Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv, Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna och Olof Dahlgren, fabrikschef Nordic Sugar Örtofta. 
Den nya silon är en imponerande anläggning, som kan lagra upp till 80.000 ton socker.

”Investeringarna är en viktig pusselbit för svensk sockernäring”, säger Katarina Silfversparre, VD för Nordic Sugar AB.

Nordic Sugar har invigt en ny silo på sockerfabriken i Örtofta, en investering på 190 miljoner kronor, som nästan kommer att fördubbla lagringskapaciteten på fabriken. 
Den nya silon kan lagra upp till 80.000 ton socker och kommer att öka effektiviteten i hela produktionskedjan från produktion till energiförbrukning och logistik, uppger Nordic Sugar.

 
”Silon ger  fördelar både för miljön och i produktionen. Den betyder att färre transporter och omlastningar måste göras, samtidigt som den ger en jämnare produktion i paketeringen. I och med att vi kan paketera sockret efterhand behöver vi inte ha stora lager med färdigpaketerad produkt. Det ger ytterligare en fördel; silon gör att vi på ett effektivt sätt kan säkerställa att vår produkt håller precis den kvalitet som våra kunder vill ha”, säger Olof Dahlgren, fabrikschef Nordic Sugar Örtofta.
 
Sockersilon i Örtofta är en investering på 190 miljoner kronor. Tillsammans med omfattande investeringar som nyligen gjorts för att reducera fabrikens energiförbrukning med 30 procent, har Nordic Sugar satsat drygt 400 miljoner kronor under de senaste fem åren i strategiska projekt, som ska säkerställa svensk sockerproduktions konkurrenskraft. 

”Vi vill kunna erbjuda ett lokalt odlat socker till våra kunder. Därför investerar vi målmedvetet i effektivisering av våra fabriker, i lagerhållning, logistik och produktkvalitet. Detta är avgörande inte minst i ljuset av den nyligen genomförda avregleringen på EU:s sockermarknad, som ju innebär att kvotsystem och minipris för betor försvinner samtidigt som exportrestriktionerna bortfaller. Investeringarna i Örtofta är en viktig pusselbit som säkerställer att svensk sockernäring fortsatt står mycket stark inför framtidens utmaningar”, säger Katarina Silfversparre, VD för Nordic Sugar AB.

Det senaste året producerades cirka 336.000 ton socker på Örtofta. Sockerbruket har 147 anställda och under den intensiva sockerproduktionskampanjen som pågår mellan september och januari arbetar ytterligare 70 personer på sockerbruket.  
 
Källa Nordic Sugar

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
EU Jordbruksprodukter Livsmedel Nordic Sugar Övrigt Socker/Sötningsmedel

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK