Arlas överskottsprodukter doneras till Matmissionen
Arla skänker överskottsprodukter, som kvarg, soppor och smaksatt yoghurt, från Stockholms mejeri till Matmissionen. (Bild Arla)

Arla i Sverige kommer att donera överskottsprodukter från Stockholms mejeri till Matmissionen. På Europanivå startar Arla ett liknande samarbete med European Federation of Food Banks (FEBA).

Arla har ett företagsövergripande mål att halvera matsvinnet i produktionskedjan fram till år 2020, jämfört med 2005. Trots arbetet med att minska svinn i alla led, uppstår ibland överskott av produkter, som ligger för nära bäst före-datum. Sådana överskottsprodukter från Stockholms mejeri kommer Arla att donera till Matmissionen. Det handlar framförallt om smaksatta färskvaror och specialprodukter, till exempel smaksatt yoghurt, kvarg, soppor och Crème fraiche. 

”Arlas målsättning är att andelen matsvinn ska halveras under en femtonårsperiod. Att donera överskottsprodukter istället för att låta fullvärdiga livsmedel gå till foder- och biogasproduktion är att bidra till resurseffektivitet. Att donera överskottsprodukter bidrar också till folkhälsa, eftersom många människor i social utsatthet äter en kost, som är sämre ur nutritionsperspektiv och är mindre varierad”, säger Anna-Karin Modin Edman, hållbarhetschef på Arla. 

Matmissionen tillhör Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen, som arbetar med arbetsintegration och för att reducera matsvinn. Matmissionen gör det möjligt för människor, som lever i ekonomisk utsatthet, att handla mat till reducerat pris. Matmissionen är också en plats för arbetsträning och bidrar till att minska matsvinnet. De har två butiker i Stockholm (Veddesta och Hägersten).

Den ideella organisationen European Federation of Food Banks (FEBA) har ett nätverk som binder ihop 326 så kallade matbanker i 23 länder.

Källa Arla 

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Arla Folkhälsa Livsmedel Matcentralen Matsvinn Mejeriprodukter Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK