Flexitarianerna blir inte fler - men de äter vegetariskt oftare
Lupinghurt är en av Axfoods veganska produkter under det egna varumärket Garant.

Fyra av tio svenskar äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan. Varannan väljer vego främst av miljö- och klimatskäl. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Axfood om svenska folkets gröna matvanor.
Axfoods årliga vegoundersökning visar att antalet vegetarianer inte ökar, utan ligger kvar på 6 procent. Inte heller antalet flexitarianer har ökat nämnvärt under det senaste året. 40 procent säger att de äter vegetariskt minst en gång i veckan, mot 39 procent i fjol. Däremot äter man vegetarisk mat oftare – två till tre gånger i veckan istället för som tidigare en.


Precis som i fjol finns viljan att ändra matvanorna. Nästan var fjärde tillfrågad uppger att de planerar att minska sitt köttätande under 2018.

Fler slutsatser från undersökningen:
* Dubbelt så många kvinnor som män är vegetarianer, åtta  respektive fyra procent
* Flest vegetarianer finns i Stockholm, medan minsta andelen bor i norra Mellansverige och mellersta Norrland
* 47 procent av kvinnorna är flexitarianer, bland männen bara 32 procent
* Var fjärde man säger att de aldrig äter vegetarisk mat. Motsvarande siffra för kvinnor är 11 procent
* Hälften uppger att de äter vegatariskt mat av miljö-/klimatskäl, medan 37 procent uppger hälsa som främsta skäl

Att det fortfarande finns en vegotrend avspeglas inte minst i Willys och Hemköps försäljning av vegetariska produkter, som under året ökat med 30 procent jämfört med förra året.

Det vegetariska sortimentet i butikerna ökar hela tiden. Garant lanserade under 2017 ett tiotal gröna nyheter, till exempel grönsaksbiffar, svampbollar, fröburgare och lupinghurt. En annan mycket populär nyhet är den veganska sötpotatisaiolin.

Undersökningen genomfördes av Sifos webbpanel under perioden 26-30 oktober 2017. Antalet svarande var 1.177 slumpmässigt utvalda från allmänheten.

Källa Axfood

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Axfood Garant Hemköp Konsumentbeteende Kostvanor Undersökningar/Rapporter Vegetariskt Willys

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 6-2017 
utkom den 6 december! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK