Axfood fortsätter att satsa på klimatsmarta förpackningar
Åtta produkter i Garants sortiment av ekologiska frysta grönsaker förpackas nu i flexibla påsar av bioplast.
Såklarts förpackningar är tillverkade av returplast eller av bioplast från sockerrör.

Dagligvarukoncernen Axfood fortsätter att arbeta strategiskt med att minska den totala användningen av fossil plast för att på så sätt minska sin klimatpåverkan. Bland de nyare satsningarna märks mer klimatsmarta förpackningar för Garants ekologiska frysta grönsaker och för Såklarts rengörings- och kroppsvårdsserie.

”I vårt hållbarhetsarbete är det viktigt att se till produktens helhet och inkludera såväl innehåll som förpackning. Därför lägger vi allt större vikt vid att ta fram klimatsmarta förpackningar till våra egna varor”, säger Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood. 

För varumärken som Garant och Såklart är miljöaspekten extra viktig, när en ny förpackning utvecklas, inte minst vid val av material. Förpackningen konstrueras för att undvika onödigt svinn och ska vara enkel att materialåtervinna. Den ska även innehålla så lite luft som möjligt, för att undvika att ta upp onödig plats vid transport.

Arbetet med att byta ut förpackningar för Garants ekologiska frysta grönsaker påbörjades redan för ett par år sedan. Nu byts plast tillverkad av fossil råvara mot bioplast från förnybar råvara. Totalt omfattas åtta produkter i sortimentet.

Genom att byta från plast tillverkad av fossil råvara till bioplast av förnybar råvara sparas cirka 26 ton koldioxid per år på vägen från råvaruframställning till att materialet når paketeringen.

Såklarts förpackningar är tillverkade av returplast eller bioplast från sockerrör. Allt papper som används till förpackningarna är FSC-märkt. Dessutom klimatkompenseras koldioxidutsläppen vid produktion och transport via certifierade projekt. Sortimentet kommer att fortsätta växa med målsättningen att erbjuda den mest miljövänliga förpackningen för respektive produkt.

För en tid sedan meddelade Axfood också att man byter ut miljontals frukt- och grönt-påsar av oljebaserad plast mot bioplastpåsar, tillverkade i sockerrösbaserad polyeten (Läs HÄR).

Källa Axfood

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-11-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Axfood Bioplast Djupfryst Frukt & Grönt Garant Konsumentförpackningar Övrigt Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK