Ökat stöd till lanthandlare och annan service i våra glesbygder
Regeringen utökar sitt stöd till lanthandelsbutiker, m fl i glesbygd. På bilden lanthandeln i Höljes i Torsby kommun i norra Värmland.(Bild fr Facebook)
”Man måste kunna handla mat och tanka sin bil inom rimligt avstånd”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. (Bild Niklas Forsström/Regeringskansliet)

Regeringen vill utöka stödet till lanthandelsbutiker och annan kommersiell service i glesbygder. Det tidigare driftstödet på 35 miljoner kronor årligen utökas med ytterligare 35 miljoner under 2018-19. Därefter permanentas stödet med 35 miljoner årligen från och med år 2020. 

”Jag bor själv i en liten by och jag vet vad det innebär för bygden, när till exempel affären tvingas lägga ner. Så kan vi inte ha det, du måste kunna handla mat och tanka din bil inom rimligt avstånd. Därför är den här satsningen så viktig. Det här är en mycket konkret insats, som stärker förutsättningarna för jobb och hållbar tillväxt i hela landet”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Den nya satsningen innebär en förstärkning under åren 2018-2019.

Regeringen inrättade driftsstödet år 2016. 180 butiker beviljades del av stödet. Det har mottagits mycket väl av såväl kunder som enskilda handlare och dagligvarubranschens aktörer. Genom satsningen har de senaste årens nedåtgående trend, med lanthandlare som stänger, upphört.

”Dagligvarubutikerna i gles- och landsbygder är särskilt viktiga, eftersom de ofta även tillhandahåller andra tjänster och därför fungerar som servicepunkter. De kan vara ombud både för apotek, systembolag och paketutlämning. Med den här permanenta satsningen på lanthandelsbutiker förbättrar vi möjligheterna till service inom rimliga avstånd för alla medborgare i vårt land”, säger Sven-Erik Bucht.

Källa Regeringen 

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-10-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik Ekonomi Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK