Jonas från Stångs magasin tog hem titeln ”Årets Ekokock”
Årets Ekokock 2017 blev Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping (Bild: Embla Måneld)

Jonas Alvin från Stångs magasin i Linköping blev vinnare, när Årets Ekokock anordnades för fjärde året i rad av föreningen Ekokockar på uppdrag av KRAV. 
Fyra ekokockar från KRAV-certifierade restauranger gjorde den 7 september upp om titeln Årets Ekokock 2017 på matmässan MAT 2017 i Växjö. Deras uppdrag: Att på två timmar laga en modern restaurangrätt med fokus på rotfrukter från en lokal KRAV-bonde och en ekologisk mjölkprodukt från Arla.


Jonas Alvin från Stångs magasin imponerade mest på juryn med sin rätt av rostade gulbetor serverade med gulbetskräm, blåmusslor, puffat bovete, picklad rättika och stekt sallad.

”Jag valde blåmusslor för att det är bra för både hälsan och miljön, och det verkade uppskattas av juryn”, säger Jonas. 

”Det är härligt att se kockarnas genuina engagemang för hållbart producerade råvaror och hur tävlingsuppgiften inspirerar dem att tänka på helheten, när de komponerar sina rätter. De ekologiska råvarorna har tagit klivet in i finrummet de senaste åren, ett kvitto på det är att många restauranger visar att de ligger i framkant genom att KRAV-certifiera sig”, säger Cecilia Lenbäck, som är tf. försäljningschef på KRAV.

Totalt finns mer än 1.200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan certifieras på tre olika nivåer. Ju fler godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:
• En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
• Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
• Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

Källa KRAV

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-13

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

NordArom, Norrköping,
söker produktutvecklare
 
Vill du vara med och förhöja smakupplevelsen i drycker, konfektyr, glass och andra godsaker?
Med ett stort mått av kreativitet och experimentlusta, ett välutvecklat smak- och luktsinne och intresse för livsmedel kan du bli framgångsrik som produktutvecklare hos oss.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 5-2017 
utkom den 25 oktober! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK