Livsmedelspriset 2017 – här är de elva nominerade
2016 gick Livsmedelspriset till The Smiling Group och på bilden gläds Smilings Linnea Söderling och Oscar Alsén åt priset och den prestigefyllda utmärkelsen.
Livsmedelspriset 2017 delas ut i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand, som pågår 13 – 15 september.

LivsmedelsFöreningen delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till ”personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.
Till årets Livsmedelspriset har LivsmedelsFöreningen nominerat elva företag/personer.  Prisutdelning och offentliggörande av årets vinnare av Livsmedelspriset sker under banketten på Livsmedelsdagarna i Tylösand, torsdagen 14 september.


De elva nominerade är:

Chokladfabrikör Jenny Berg i Umeå
För Jenny Berg i Umeå är choklad en passion. Redan vid 15 års ålder började hon resa runt i Sydamerika och Afrika för att ”lära sig förstå kakaon” och utveckla jäsningsprocessen av rå kakao. Jenny Bergs fabrik är en av endast två fabriker i Sverige som tillverkar choklad från böna till färdig produkt, s k bean-to-bar.

Foodtruster
Foodtruster skapar en transparens på marknaden som är unik och gynnar både livsmedelskonsumenter och livsmedelsproducenter, som nu får en plattform där man kan jämföra Sveriges livsmedel oavsett storleken på företaget bakom. Genom kundbetyg och rekommendationer har alla lika stor chans att påvisa kvalitén på sina produkter och möta nya kunder. Betygen som visas på Foodtruster är ett resultat av vad konsumenter tycker.

Food Venture and Partnering Day
Food Venture Partnering Day har på ett kreativt sätt, två år i rad, genomfört ett evenemang där start-ups får möjlighet att träffa investerare och större företag för att underlätta en fortsatt expansion. Organisationen bakom eventet, LivsmedelsAcceleratorn med Elen Faxö i spetsen, har på ett mycket målgruppsanpassat sätt arrangerat dessa dagar.

Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin
Jon Hillgrens passion för gin föddes på 90-talet. 2011 startade han ett gårdsbränneri utanför Härnösand tillsammans med sin syster Elin. Idag har Hernö Gin åtta anställda som årligen producerar ca 30 000 liter högkvalitativ, ekologisk gin som bland annat exporteras till ginens hemland Storbritannien. 2017 utsågs Hernö Old Tom Gin till ”World’s Best Gin” på World Drinks Awards.

Sofia Kocher, VD på Musselfeed
Musselfeed grundades 2013 med syfte att hitta metoder för att producera hållbart och klimatsmart protein från musslor. Sedan Sofia Kocher blev vd 2015 har företaget fokuserat på att utveckla konsumentprodukter inom premiumsegmentet i form av t ex delikatesskorv och proteinbars. Musselfeed är ett inspirerande exempel på vad som är möjligt när man kombinerar innovativ forskning, hållbarhetstänk och modigt entreprenörskap.

Kronfågel
Kronfågel har under de senaste fem åren arbetat intensivt och målmedvetet med att utveckla sitt sortiment och hela kycklingkategorin. Detta för att konsumenter lättare ska hitta produkter som passar dem och välja det vita, klimatsmarta köttet. Exempel på detta är nya bekväma kycklingstyckdetaljer, t ex Minutfilé. Företaget har också utvecklat ett helt charksortiment av kycklingkött.

meNY
Förmågan att ta till sig ny kunskap och att vidareutveckla den egna personalens kompetenser är avgörande för ett livsmedelsföretags innovationsförmåga och utveckling. Ny kunskap och de senaste rönen måste finnas tillgängliga för företagenoavsett geografisk hemvist. Det gäller såväl stora som små företag. meNY gör kunskapen tillgänglig.

Christina Möller
Med många år i livsmedelsbranschen, som inspiratör, informatör och på senare år hela branschens matambassadör är Christina Möller ”still going strong”. Hon är livsmedelsbranschens grand old lady. Bakgrunden är många år som chef för KF´s/Coops provkök, med kunskapsöverföring och matinspiration till svenska folket och även pionjärverksamhet - lanseringen av quorn på 1990-talet. Idag har hon en rad hedersuppdrag i branschen, bl a är hon ledamot av korvakademien och hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Tina-Marie Qwiberg, dokumentärproducent, odlare och krögare
För att hon genom filmerna Bieffekten och Sista skörden sätter fingret på de viktiga förutsättningarna för en hållbar livsmedelsproduktion.
I filmerna lyfter hon pedagogiskt, kunnigt och engagerat frågan om våra ändliga resurser och lämnar ingen oberörd. Har man inte förstått allvaret innan så förstår man det nu – Utan jord inget liv! 

Simris Alg AB
För att ett litet företag lyckats utveckla och marknadsföra en revolutionerande produkt – omega 3 från växtriket. Simris Alg har visat uthållighet och har god förståelse för var vi behöver söka våra framtida livsmedel. Genom att ta tillvara värdefulla näringsämnen i alger har företaget på ett innovativt sätt öppnat nya möjligheter som har framtiden för sig.

Östgötasvamp AB
Östgötasvamp har med teknisk briljans och ett målmedvetet arbete slagit sig in på en liten svensk marknad där man såg potentialen i att minska importen från utlandet. Man har dessutom, trots både språk- och kulturella barriärer lyckats ta sig igenom regelverk och administration och har bidragit till att utveckla den svenska livsmedelsproduktionen både av standard och ekologiska produkter såväl som ett svenskt Novel food. Man gör en insats för nyanlända svenskar på det sociala planet, man tänker cirkulärt och vill utnyttja resurserna långsiktigt.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedelsdagarna LivsmedelsFöreningen Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK