Attraktivare mat för äldre med hjälp av 3D-skrivare!
Med 3D-skrivare kan man forma attraktivare måltider av puread mat. (Bild RISE)
”Man använder puread mat, som 3D-skrivaren gör tredimensionella former av”, berättar Evelina Höglund, RISE. (Bild LinkedIn)

Sedan några år tillbaka kan man skriva ut mat i olika former med hjälp av 3D-skrivare. RISE har flera pågående forskningsprojekt kring livsmedel, där 3D-skrivare används. De handlar främst om att forma attraktiva och individanpassade måltider för en åldrande befolkning.

”Det här med att ´skriva ut mat´ tycker många låter futuristiskt och kanske lite suspekt. Men det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin, som sedan omvandlas till mat. Vi använder puread mat, som maskinen gör tredimensionella former av. Den fungerar som en automatiserad sprits”, säger Evelina Höglund, forskare på RISE:s enhet Jordbruk och livsmedel.

Hon arbetar med 3D-skrivare (eller 3D-printing) i två projekt, vilka båda handlar om att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre människor, som har svårt att tugga och svälja. I projekten, som delvis finansieras av Vinnova, samarbetar RISE med bland andra Findus, Helsingborgs kommun, universitet och högskolor.

”De äldre kan då få en måltid, som ser mer inbjudande ut och är mer varierad än det skulle vara att äta en skål puré eller annan konsistensanpassad mat. En 3D-skrivare får den pureade broccolin att se ut som en broccolibukett, puread kyckling som en kycklingfilé osv. Den kan också skapa nya smakupplevelser. Genom att bygga produkten nerifrån och upp kan man göra fyllda produkter som till exempel oxrulad, och man kan välja var i produkten man vill placera ut smakkomponenter. Den kan också göra en annorlunda yta på produkten”, säger Evelina Höglund.

Flexibiliteten hos 3D-skrivaren gör den till en bra teknik för automatiserad produktion av personligt anpassade måltider. Men forskarna måste lösa utmaningar som att den utskrivna maten ska hålla formen, när man fryser den och sedan värmer den i mikrovågsugn. 

”Inom livsmedelsindustrin kommer inte 3D-skrivarna att ersätta traditionell massproduktion, men kan bli ett komplement till traditionell industri och samexistera, där den kan bidra med något extra”, säger Evelina Höglund.

3D-skrivare erbjuder vissa fördelar jämfört med traditionell massproduktion, i och med att det inte kostar mer att göra 10 olika varianter av en produkt än att göra 10 identiska. Bland annat kan man tillverka reservdelar och verktyg vid behov, göra lättare produkter med mindre materialåtgång och formge individanpassade produkter som till exempel proteser. Och en konditor som i dag gör tredimensionella figurer på bakverk för hand med en arbetskostnad på tusentals kronor per tårta, skulle med en 3D-skrivare klara det betydligt billigare, enligt Evelina Höglund.

Ute i Europa finns 3D-skrivarföretag, som har inriktat sig mot konfektyr- och konditoriområdet, för att kunna erbjuda personliga dekorationer i till exempel gelé och choklad. På RISE Jordbruk och livsmedel pågår också ett projekt åt det hållet, EcoBerries, där man har studerat möjligheten att använda 3D-skrivare för att göra hälsosamt snacks av osötade jordgubbar. Projektet finansieras av Formas och genomförs tillsammans med flera universitet och institut i Europa.

Källa RISE

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Findus FoU Kostvanor Livsmedel Övrigt Recept och tillagning RISE Vinnova

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK