Östgötasvamp först i Europa med D-vitaminberikade champinjoner
Östgötasvamp blir först i Europa med ekologiska D-vitaminberikade champinjoner.
Sensorer i odlingsrummen ger full koll på hur svamparna mår, dygnet runt.

"Vi skapar exakt den odlingsbädd, som är mest gynnsam för att svampen ska må bra och ha god tillväxt", säger Mahziar Namedanian.

 


 ">

Östgötasvamp i Vikingstad har på bara några år utvecklats till en av landets största champinjonodlare. Nu har grundaren och f.d. forskaren Mahziar Namedanian tagit nästa steg i företagets utveckling. Som första svampodlare i landet blandar man sin egen ekologiska kompost för att producera ekologiska champinjoner. 

I stället för att köpa färdiga ekologiska odlingsbäddar från Tyskland eller Holland, köper Östgötasvamp ingredienserna separat och blandar sedan till odlingskomposten själv. 

”Det betyder att vi kan få exakt den blandning, som är mest gynnsam för att svampen ska må bra och ha god tillväxt. Samtidigt reducerar vi antalet transporter från Holland med närmare 70 procent, eftersom de färdiga odlingsenheterna är skrymmande. Det gör att vår svamp är både ekologisk och hållbar”, säger Mahziar Namedanian. 

Som teknolog och forskare kom Mahziar Namedanian in i en ganska traditionell bransch med helt nya digitala ögon. Hans passion är att utveckla nya smarta och hållbara lösningar. Exempelvis kan han styra och kontrollera hela sin champinjonodling direkt i mobilen, genom ett egenutvecklat system. Det gör att produktionen kan optimeras och styras efter marknadens behov.

”Champinjoner är kinkiga små varelser! För att få den perfekta svampen krävs perfekt temperatur, luftfuktighet och koldioxidhalt. Jag har sensorer i odlingsrummen och kan på så sätt ha full koll på hur svamparna mår, dygnet runt”, berättar Mahziar Namedanian. 

Östgötavamp har även utvecklat en egen teknikplattform för att berika champinjonerna med D-vitamin.

”Redan från början innehåller svamp D-vitamin. Med vår nya metod har vi lyckats öka mängden D-vitamin med 4 mikrogram per 100 gram svamp. Det innebär att genom att äta 100 gram (cirka 4-5 champinjoner) per dag tillgodoses cirka 35 procent av dagsbehovet av D-vitamin”, säger Mahziar Namedanian. 

Östgötasvamp har fått ett godkännande att börja producera de D-vitaminberikade champinjonerna från EFSA (Euorpean Food Safety Authority). Nu inväntar man bara Livsmedelsverkets slutadministration, som man hoppas kommer inom den närmaste månaden. 

”Då blir vi först i Europa med att producera ekologiska D-vitaminberikade champinjoner”, säger Mahziar Namedanian.

Källa Östgötasvamp

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekologiskt Livsmedelsverket Svamp, alger, etc Vitaminer och mineraler

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK