Hållbarheten hos Sveriges livsmedelsbutiker kartläggs
Pär Bergkvist är initiativtagare till White Guide Green.

White Guide Green är det första försöket att kartlägga Sveriges matbutiker.

Nu lanseras White Guide Green, som är det första försöket att kartlägga Sveriges mat- och livsmedelsbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv. Kriterierna, framtagna i ett samarbete mellan White Public, Bergkvist Publishing och Världsnaturfonden WWF, bedömer och belönar matbutiker, som visar att de värnar om en långsiktigt hållbar konsumtion och som lyfter fram hållbart framtagna livsmedel, såväl i butiken som i kommunikationen med sina kunder. 

Mer grönt, svenskproducerat och ekologiskt samt större fokus på hållbart fiske, medvetna val av kött, djuromsorg, socialt ansvar och hälsosamma matvanor hör till de saker, som premieras i White Guide Green.

Totalt kommer cirka 450 butiker i hela Sverige att testas, från och med oktober 2017 till mars 2018. Alla besök är oanmälda. Den första guiden kommer ut i april 2018. 

”Idag är det svårt att få en överblick och insyn i hur matbutikerna jobbar med hållbarhet. Dessutom finns en mängd miljömärkningar och certifieringar, som är svåra att hålla reda på. Syftet med White Guide Green är att förenkla och förtydliga för vanliga kunder samt lyfta fram de matbutiker i Sverige, som anstränger sig mest”, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green.

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, menar att matbutikerna har en enorm potential att vara med och ställa om svenskarnas vanor kring maten.

”Det finns många goda exempel runt om i landet och med White Guide Green hoppas vi att de ska spridas så att alla butiker framöver kommer att leverera hållbara och schyssta val för såväl människa, djur och miljö”, säger Anna Richert.

I januari 2018 lanserar Bergkvist Publishing den nya mattidningen Magasin GRÖN, som beskrivs som ”en grävande, relevant, kaxig, nytänkande tidning om hållbar konsumtion”.

Källa Bergkvist Publishing AB

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Butik Livsmedel Miljö Övrigt Undersökningar/Rapporter White Guide

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK