Juryn och folket röstade fram Ignitia till Änglamarkspriset
Ignitias VD Liisa Smits, t. v. gratulerades till Änglamarkspriset av Coops hållbarhetschef Louise König. (Bild Coop)

Svenska folket och Änglamarksjuryn har röstat fram Ignitia till vinnare av Coops Änglamarkspris 2017. Temat för årets pris är foodtech – smart teknik som möter mat – och Ignitia vinner 100 000 kronor.
Ignitia gör hyperlokala och träffsäkra väderprognoser för småskaliga bönder i Västafrika. Prognoserna skickas ut i lättlästa sms, som hjälper bönderna att planera sin skörd mer hållbart. De kan till exempel minska sitt användande av bekämpningsmedel och använda de begränsade vattenresurserna endast när det behövs, tack vare de precisa prognoserna.


Tjänsten har växt till 160 .00 bönder på bara 400 dagar, och böndernas skörd har växt med i genomsnitt 47 procent med hjälp av Ignitias prognoser.

”Vi är väldigt glada för att få Änglamarkspriset och bli uppmärksammade på hemmaplan i Sverige. Många av de produkter, som Änglamark producerar, kommer från bönder, som Ignitias tjänst finns till för. Jordbrukare efterfrågar teknologi för att hantera det allt mer varierande klimatet för att ta smarta beslut”, säger Liisa Smits, VD.

Änglamarkspriset har delats ut varje år av Coop sedan 2002 och är ett pris för att lyfta fram goda initiativ inom hållbarhet. I år är temat foodtech; ny teknik som har potential att lösa hållbarhetsutmaningar inom mat och livsmedelsproduktion.

”Ignitia kan göra verklig skillnad. Med sina väderprognoser kan Ignitia förändra förutsättningar för bönder att odla hållbart för sig och sina familjer. Det vill vi uppmuntra”, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop och ordförande i Änglamarksprisets jury.

Söndagen den 3 september, på Sollidens scen på Skansen och inför tusentals besökare, mottog Ignitia en prischeck på 100.000 kronor från Coops marknadsdirektör Björn Larsson.

Källa Coop

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Änglamark Coop Foodtech Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK