Protein- och fettrikt fiskfoder ska framställas med ny metod
RISE har ambitionen att bara använda MSC-märkta biprodukter i projektet, som ryggben, fiskhuvuden och skaldjursrester. (Bild Ingrid Undeland, Chalmers)

Hållbart fiskfoder är i dag en bristvara i Sverige och RISE arbetar på olika sätt med detta. Ett projekt ska ta vara på restströmmar från svensk fiskindustri och utveckla en protein- och fettrik foderråvara som kan ersätta fiskmjöl.
”Ambitionen är att endast använda MSC-märkta biprodukter från svensk fiskindustri, som ryggben, fiskhuvuden och skaldjursrester och undersöka om vår produkt kan KRAV-märkas, säger Sophia Wassén, projektledare och forskare på RISE:s enhet Jordbruk och Livsmedel, som leder det tvärvetenskapliga samarbetet mellan forskare, myndigheter och privata företag. 


I dag skickas svenskt fiskrens huvudsakligen till Danmark och Norge, där det blir fiskmjöl. Produktionen av fiskmjöl förutsätter kontinuerlig tillförsel av råvara, vilket gör att man även använder fullt ätlig fisk. Fiskmjölproduktion kräver dessutom mycket energi och värmen, som tillförs på konventionellt sätt, kan skada råvarans fetter och proteiner.

I det nya RISE-projektet testas istället en metod, som man menar är både enklare och mildare: ensilering, en konserveringsmetod oftast förknippad med djurfoder, där konserveringen sker genom en syrefri jäsningsprocess.

”Ensilering är en gammal teknik, som på ett enkelt, säkert och energisnålt sätt kan återföra näring och värde från fiskindustrins biprodukter tillbaka till livsmedelskedjan”, säger Sophia Wassén.

Dock måste man försöka lösa några tekniska problem kring tekniken, för att optimera näringsutbytet och undvika att näringsämnen som omega-3-fettsyror härsknar. Dessa två frågor utreds på Chalmers Institution för livsmedelsvetenskap av en doktorand. En utmaning för RISE att lösa, är att ta fram effektiva och milda torktekniker för ensilaget. 

Ett av de företag, som deltar i projektet, är västkustföretaget Rena Hav, som på sikt vill producera fiskfoderråvara i stor skala med hjälp av ensilering. Övriga deltagare är Sveriges lantbruksuniversitet, som ska hålla i själva testerna av ensilaget som foderingrediens, Sotenäs kommun och företagen Linkan Feed ingredients, Liq Tech International, Agrilogik och Ircon Drying Systems

”Vi kommer också att undersöka sådant som marknadspotential och EU:s regler kring fiskodling. Vårt mål är att projektet ska ge ny kunskap. som kan gynna befintliga och nya lokala företag och investeringar, ökad sysselsättning i svenska kustsamhällen och ge ökat anseende åt företag inom fisk- och skaldjursindustrin”, säger Sophia Wassén.

Projektet pågår till år 2020 och finansieras av Formas.

Källa RISE

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Chalmers EU FoU Kött-Fågel-Fisk Övrigt Proteiner RISE Sveriges lantbruksuniversitet/SLU

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

Ledig tjänst på Aviko Norden AB
 
Vi söker Kvalitetstekniker till marknadsledare inom potatis och rotfrukter.
LÄS MER OCH SÖK TJÄNSTEN!
 
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK