Kött från kanin är det mest klimatsmarta alternativet!
Kanin är det klimatmässigt bästa valet i köttdisken, enligt Sveriges Kaninproducenter. (Bild Sveriges Kaninproducenter)

”Kaninkött är bättre ur klimatsynpunkt än både fläskkött och framförallt nötkött och är likvärdigt med kycklingkött”. Det skriver Sveriges Kaninproducenter i ett pressmeddelande.
Under 2016 – 2017 har RISE på uppdrag av Sveriges Kaninproducenter utfört en livscykelanalys på svenskt kaninkött. Undersökningen visar att kaninkött ur klimatsynpunkt är likvärdigt med kycklingkött och ett av de mest klimatsmarta valen man kan göra i köttdisken, konstaterar Sveriges Kaninproducenter. 


Klimatavtrycket för kaninkött med ben ligger på 2,6 CO2e/kg och 3,4 kg CO2e/kg utan ben, motsvarande värden för kyckling är 1,9 respektive 2,3.

Rapporten visar att för att sänka klimatavtrycket är det viktigt med ett högt slaktutbyte och att alla delar av djuret tas tillvara. När enbart köttet tas tillvara, får köttet bära hela klimatbördan av foder, uppfödning och transporter. 

Foderproduktionen står för det enskilt högsta bidraget till klimatavtrycket och visar att foderoptimering är viktigt. Transporter har relativt stor påverkan och det gäller då foder till gården och djur till slakterier. På gårdarna med eget slakteri sänks klimatavtrycket med 10-15 procent.

Livscykelanalysen har tredjepartsgranskats av Östfoldforskning

Om den nyare mätmetoden IPCC 2013 används, där man lägger till bidrag från förändrad markanvändning vid sojaodling, är kaninkött klimatmässigt bättre än kycklingkött:

Kanin = 3,0 kg CO2e/kg kött med ben =3,8 kg CO2e/kg benfritt kött
Kyckling = 3,5 kg CO2e/kg kött med ben = 4,1kg CO2e/kg benfritt kött

Fläsk- och nötkött är inte beräknade enligt IPCC 2013 och kan därmed inte jämföras. 

Källa Sveriges Kaninproducenter

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-09-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Konsumentbeteende Kött-Fågel-Fisk Livscykelanalys Miljö Övrigt RISE Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
LEDIGA JOBB

 

Är du på jakt efter ett nytt jobb?
Eller behöver du kanske rekrytera?
Då är det här du ska titta in.

NordArom, Norrköping,
söker produktutvecklare
 
Vill du vara med och förhöja smakupplevelsen i drycker, konfektyr, glass och andra godsaker?
Med ett stort mått av kreativitet och experimentlusta, ett välutvecklat smak- och luktsinne och intresse för livsmedel kan du bli framgångsrik som produktutvecklare hos oss.
LÄS OM OCH SÖK TJÄNSTEN!
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 5-2017 
utkom den 25 oktober! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK