Schweiz toppar - Sverige har de femte högsta köttpriserna
Höga priser på kycklingfilé gör att Sverige har de femte högsta köttpriserna i världen. (Foto Kronfågel) 

Schweiz har de högsta köttpriserna i världen, medan Sverige ligger på femte plats. Det är framför allt priserna på kyckling som drar upp de svenska köttpriserna. Det visar 2017 års Meat Price Index, som har tagits fram av Caterwings.

Caterwings har jämfört köttpriserna i mer än 50 länder över hela världen och konstaterar att priserna skiljer sig väsentligt. De schweiziska köttpriserna ligger 141,9 procent högre än världsgenomsnittet, därefter kommer de norska, som ligger 63,7 procent högre. De lägsta köttpriserna finns däremot i Ukraina, som ligger 52,3 procent under genomsnittet, och i Malaysia. 

Sverige har sammantaget de femte högsta köttpriserna i världen, vilket till stor del beror på att höga priser på kycklingbröst drar upp placeringen. Bara Schweiz och Norge har högre kycklingpriser. När det gäller priset på fisk och skaldjur ligger Sverige betydligt längre ner på skalan, plats 22 för lax och 15 för räkor.

Caterwings har även tittat på hur länge man behöver arbeta i olika länder för att ha råd att köpa de olika köttslagen. En indier med minimilön behöver till exempel arbeta 10,5 timmar för att köpa 1 kilo kyckling, medan en dansk bara behöver jobba i 18 minuter. När det gäller fläsk måste indiern arbeta i 39,4 timmar mot danskens 42 minuter.

Australiensare har den högsta köttkonsumtionen med 111,5 kg/person och år, medan indier har den lägsta med 4,4 kg. 

Hela undersökningen finns att hitta HÄR.

Källa Caterwings

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-08-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ekonomi Konsumentbeteende Kostvanor Kött-Fågel-Fisk Övrigt Undersökningar/Rapporter

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 4-2017 
utkom den 14 september! 





FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK