Nytt projekt ska tillverka möbler av skal från havre
Möbler och inredning kan vara ett framtida användningsområde för de havreskal som utgör restprodukter vid tillverkning av havregryn.

Annelie Moldin är vetenskaplig projektledare på Lantmännen R&D.

Användningsområdena för spannmål tycks vara oändliga. Lantmännen är en av parterna i ett nystartat projekt finansierat av Vinnova, med syftet att skapa en helt ny typ av möbler och inredning, baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn. 
Miljöteknikföretaget OrganoClick och inredningsföretaget Offecct har nyligen beviljats finansiellt stöd på drygt tre miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova, för att tillsammans med bland andra Lantmännen utveckla ett biokompositmaterial för tillverkning av möbler och inredning baserade på havreskal.


”För att lyckas nå ett hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi behöver vi ersätta de fossila råvaror, som används idag, med biomaterial. Detta projekt ger oss en fantastisk möjlighet att ta vara på sidoprodukter, som skapas i våra tillverkningsprocesser och använda dem på ett effektivt och innovativt sätt”, säger Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen.. 

Inredningsprodukterna ska vara funktionella och hållbara, men utan att prislappen blir för hög. En vanlig utmaning vid tillverkning av just biobaserade varor är att produkterna riskerar att bli kostsamma att framställa, men genom att utnyttja havreskal från jordbruket, som annars skulle förbrännas, hoppas man kunna skapa produkter som är både klimatvänliga, kostnadseffektiva och funktionella.

”Lantmännen söker ständigt nya användningsområden för spannmålskedjans restprodukter. Vi är mycket glada över att få möjlighet att samarbeta med bland annat OrganoClick, som har tekniken och kunskaperna kring utveckling av biobaserade material”, säger Annelie Moldin, vetenskaplig projektledare på Lantmännen R&D.

Med kombinationen av en attraktiv design, goda hållbarhetsegenskaper och en rimlig kostnadsbild är visionen att projektet kan bana väg för ännu fler framgångsrika biobaserade produkter.

Projektet startade i juni och målet är att nå marknaden med produkterna inom 3-4 år. Bioekonomikonsulterna NiNa Innovation är projektledare.

Källa Lantmännen

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jp.press@comhem.se

Publicerad: 2017-08-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioråvara Jordbruksprodukter Lantmännen Övrigt

Packnews Sponsors
Hitta rätt leverantör med hela livsmedelsbranschens sökmotor:
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
LIVSMEDEL I FOKUS
LIVSMEDEL I FOKUS

Livsmedel i fokus 2-2018 
utkom den 9 april! 

FÖLJ OSS PÅ TWITTER
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK