– Du har inte flipflops på dig på vintern så varför ska du äta sparris, ramslök eller rädisor i december?, säger vd Måns Nordmark.
2 september 2020
Nu smyglanseras ”Inseasons” – färdiga måltider som lagats av närodlade och färska råvaror i säsong – i ett antal skånska matbutiker.
Bakom konceptet står familjen Nordmark som driver Vidinge Grönt i Södervidinge ”som vill inspirera till lokal matglädje, respekt för grönsaker, samarbete mellan odlare och handlare”.
– För oss som jobbar med att odla grönsaker är det logiskt att följa årets säsonger, så även på tallriken. Men som konsument är det svårt att veta vilka råvaror som hör till varje säsong, och hitta eller komponera en måltid i butik som både är färsk, närodlad och jättegod. Vi ville knäcka den nöten, förklarar Måns Nordmark.
Inseasons kommer att presenteras i fyra olika varianter per säsong. Nu i första omgången är det höst som gäller, med rätter som Laxobeta, Het Kyckling och Ädelskocka, och med råvaror från bland annat Steglinge Gård, Tistelvind, Hällestad svamp, Bjärekyckling, Södervidinge Gård och Fiskrökeriet på Ättekulla. På varje förpackning går det att läsa exakt varifrån råvarorna kommer.
– Vi vill inspirera till ett annat beteende kring råvaror, smaker och tillagningssätt i säsong och samtidigt sätta en ny standard för måltider som går att köpa i butik. Vi odlar, vi väljer ut det godaste i säsong, vi tillagar själva och distribuerar själva direkt till butik, säger Måns Nordmark.
Efter smyglanseringen i Skåne är målet att Inseasons ska spridas över hela landet i början av nästa år.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Förädling och Primärproduktion
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.