Fajten om processad mat: “Diskussionen är väldigt skev”

Vad är egentligen sant och falskt om processad mat? Det var temat för ett välbesökt seminarium för journalister och matskribenter som Livsmedelsföretagen arrangerade i slutet av förra veckan.

Processad mat är något som många människor fått för sig är något onaturligt och farligt som till varje pris måste undvikas.

– Det tycker vi är djupt olyckligt. När media skriver om kost och hälsa ser man ofta påståendet “undvik processad mat”. Det används slentrianmässigt, som om det vore en etablerad sanning. Men så är det ju verkligen inte, säger Daniel Emilsson.

Och, fortsätter han, det är inte bara i tidningarnas hälsobilagor man kan läsa den typen av svepande formuleringar.

– Det förekommer även på ledarplats när det skrivs om folkhälsa. Därför ville vi belysa vad forskning och vetenskap faktiskt visar.

En av dem som medverkade var Emma Patterson, nutritionist på Livsmedelsverket. Hon slog hål på en omtalad studie som publicerades i januari och som hävdade att svenskarna äter mest ultraprocessad mat i hela EU.

Andreas Håkansson, docent i livsmedelsteknik vid Lunds universitet, framhöll att helt vanliga livsmedel som mjölk och rågbröd är något av det mest processade man kan äta – samtidigt som det även är något av det mest nyttiga man kan äta.

 

– Många verkar tro att viktiga näringsämnen förstörs i olika processer när det i själva verket kan vara tvärtom – att viktiga näringsämnen blir mer tillgängliga, säger Daniel Emilsson.

Är det slutsnackat och slutskrivet om processad mat som något negativt nu då?
– Haha, nej, så naiva är vi inte. Men vi hoppas att fler nu får en bredare syn på begreppet, inte minst vad gäller hälsoperspektivet. Det viktigaste är att man förstår att detta om ett livsmedel ska räknas som nyttigt eller onyttigt inte styrs av hur det är processat, det handlar om näringsinnehåll och mängden man äter av olika livsmedel. Det här med mat och hälsa och vad man ska äta är inte så komplicerat, följer man Livsmedelsverkets kostråd så hamnar man oftast ganska rätt.

 

”Sant, falskt och mittemellan om processad mat” arrangerades i Stockholm 7 april. Seminariumet spelades in och kommer att läggas upp på Livsmedelsföretagens hemsida i slutet av april.

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hälsa

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.