– Vi räknar med att bli den första producenten som kan leverera en hållbar och svenskproducerad lax i världsklass, säger Joel Oresten, ordförande i Smögenlax Aquaculture AB.
28 januari 2025
Med ett rykande färskt miljötillstånd i ryggen har Smögenlax ambitionen att börja producera ”svensk lax i världsklass”.
Det låter ganska kaxigt, det finns ju fler producenter som ligger i startgroparna för att producera svensk, odlad lax…
– Haha, det är just därför vi hävdar detta. Reocean i Säffle har sagt att de ska bli först men nu tar vi upp den kampen, säger Joel Oresten och fortsätter:
– Skämt åsido, ju fler intressenter som odlar bra och hållbar lax här i Sverige, desto bättre blir det för både vår värld och beredskap.
Den här processen har tagit åtta långa år. Vad har varit problemet?
– Grundproblemet är dåliga processer hos tillståndsgivande myndigheter. I Sverige blir de flesta tillståndsärenden överklagade och hamnar i domstolar, vilket tar extremt lång tid. Trots att vi varit ett så kallat prioriterat ärende och haft stöd från samtliga politiska partier såväl lokalt som nationellt, så har det tagit oceaner av tid.
Varför fick ni tillståndet beviljat nu?
– Det får du egentligen fråga mark- och miljödomstolen om. Men det kan vara det ökade fokuset på beredskaper som gjort skillnad. Att fler börjar tänka på vikten av en inhemsk livsmedelsförsörjning för både sin egen och sina barns skull.
När är ni gång?
– Det en liten stund men planen är att börja bygga direkt efter sommaren och kunna sätta in de första äggen i produktion i slutet av 2026. Sedan tar det två år innan laxarna är vuxna och klara att skörda.
Tillståndet är för 6 000 ton lax per år, vilket enligt Joel Oresten kommer att ge ett betydande bidrag till de 50 000 ton lax som årligen konsumeras här i Sverige.
– Men vi är försiktiga generaler och börjar med att bygga för 2 000 ton lax, för att minska riskerna om något går fel.
Laxodlingen kommer att byggas i en redan existerande cirkulärekonomisk park i Kungshamn, med Renahav Sverige AB i centrum, där energi, vatten och restprodukter återvinns i ett unikt system.
– Tack vare läget och samarbetet med våra stolta sjömatsgrannar: Orkla, Marenor och Leröy, har vi tillgång till cirkulärt fiskfoder som baseras på marina rester som inte kan användas human konsumtion. Vi kommer även att vara självförsörjande på energi tack vare att vi kan producera el av organiskt slam, vilket är helt unikt. Allt detta gör att Smögenlax produkter blir mer hållbara än någon annan lax på marknaden, säger Joel Oresten.
Den nya anläggningen beräknas ge 50 nya jobb i kommunen. Huvudsaklig finansiering finns redan klar med 100 procent svenska ägare.
BILDEN: Claes Lundberg, Bengt Gunnarsson och Joel Oresten är tre av fyra grundare av Smögenlax.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Hållbarhet Människor Trend Värdekedjan
Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
28 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.