De ska göra hållbart fiskfoder av svamp

Seaqure labs, ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj, ska göra fiskodling mer hållbart med hjälp av mykoprotein. Det svampbaserade fodret, som görs med hjälp av sidoströmmar från livsmedelsindustrin, ska utmana sojan och fiskmjölet.

En stor hållbarhetsutmaning för fiskindustrin är fodret.
– Fiskodlingar är en bra källa för protein till människor men 75 procent av klimatutsläppen från exempelvis laxodlingar kommer från foder. Det kan vi minska markant genom att minska mängden soja och fiskmjöl, säger Johan Henriksson, vd och en av grundarna till Seaqure labs.

Metoden går ut på att ta vara på sidoströmmar från livsmedels- och jordbruksindustrin, som med hjälp av en unik fermenteringsteknik blir så kallat mykoprotein.
Forskningsstudier som gjorts vid SLU i Umeå och Institutionen för Resursåtervinning på Högskolan i Borås visar att regnbågslax som får det här fodret växer bättre och får ett starkare immunförsvar.
Marknaden för mykoproteinet är enligt Johan Henriksson stor. Initialt siktar man in sig på fiskodlingar och foderbolag. Bara i Norge är laxodlingsindustrin värd 11 miljarder dollar per år; globalt är fiskodlingsindustrin värd 60 miljarder dollar.
– Vår svampforskning visar också att vi skulle kunna göra mat för människor och djur. Vi ser framför allt stor potential i att växa med alternativa proteiner för människor och husdjur i framtiden.
Seaqure labs räknar med att vara i gång med produktion till foderproducenter inom två år. För att få hjälp med att optimera processen är bolaget med i två acceleratorer: Sahlgrenska Science Park nya Life-Science hubb samt Masschallenge Switzerland.
– Där knyter vi kontakter med stora livsmedelsföretag, andra agrifoodtech startups, samt får mentorer. Samtidigt är vi med i EU:s foodtech inkubator EIT food, där vi lär oss mycket om hur själva livsmedelskedjan i Europa fungerar, säger Johan Henriksson.

Seaqure labs består av Johan Henriksson och Albin Frick, båda med bakgrund inom hållbart företagande och miljövetenskap. Samt av Sajjad Karimi, som har en Phd i fiskhälsa och en Phd i industriell bioteknik, och som ligger bakom själva forskningen. Teamet kompletteras av Mohsen Parchami som är Phd-student på Sveriges Lantbruksuniversitet och jobbar inom området Resource Recovery som agerar som rådgivare.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Forskning och Hållbarhet

Nu vill alla göra hybrider: “Att förändra beteende måste vara lätt”

Hybrider av typen 50 procent kött och 50 procent växtbaserat spelar en avgörande roll i det gröna proteinskiftet
– Vi kallar det “tillbaka till framtiden”, säger Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård som drivs av Axfoundation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.