De kan vinna Sjömatspriset 2025

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är 2025 års finalister till Sjömatspriset. Vinnaren kommer att tillkännages under Nordic Seafood Summit den 22 januari i Göteborg.

Sjömatspriset, som delas ut för andra året i rad, är en utmärkelse som hyllar visionärer som med tyngd och långsiktighet driver utvecklingen inom den svenska sjömatsnäringen. Syftet är att lyfta fram personer, företag och organisationer som på ett tydligt och vältajmat sätt skapar förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och hållbara utveckling.
– Vi är stolta över att presentera tre värdiga finalister för Sjömatspriset 2025. Med stort fokus på hållbarhet representerar de en inspirerande bredd – från olika bakgrunder, med varierande produkter och verksamheter spridda över hela Sverige. En fantastisk spegling av innovation och engagemang inom svensk sjömat, säger Lillemor Lindberg, jurymedlem och innovationsledare på Innovatum Science Park.

Här är juryns presentation av finalisterna:

Skillingefisk-Impex
Familjen Ekström är hjärtat i Skillingefisk-Impex, en verksamhet som förenar passion för havet med en orubblig strävan efter kvalitet. Med respekt för fiskets tradition och betydelse för kustsamhället har Kristian och Tom skapat en förebild för svensk blå livsmedelsproduktion. De har byggt upp exportvägar, utvecklat sin produktion och skapat nya produkter i samarbete med akademin och andra intressenter.

Guldhaven Pelagiska
Företaget är ett lysande exempel på den svenska fiskbranschens styrka, tradition och innovationsförmåga. Genom sitt engagemang och hårda arbete har företaget blivit en central aktör inom beredning och förädling av fisk, samtidigt som de stärker kustnära näringar och lokala samhällen. Med en djup respekt för havets resurser och en tydlig vision om hållbarhet och gastronomi, kombinerar de framgångsrikt kommersiell verksamhet med ansvar för miljö och utveckling. Ett särskilt exempel på deras innovationskraft är utvecklingen av boquerones på siklöja – en art som ofta glöms bort efter att löjrommen skördats.

Musselfabriken
Janne Bark, eldsjälen bakom Musselfabriken, är en förebild för entreprenörskap och innovation i Sveriges blå näringar. Genom hans sätt att kombinera passion, kunskap och handlingskraft har Musselfabriken blivit ett föredöme för hur havets resurser kan användas ansvarsfullt och effektivt. Under hans ledarskap har företaget inte bara lyft fram blåmusslan. Utan också gjort den till en pionjär inom hållbar produktion och servering, där kvalitet och miljöhänsyn står i centrum. Musselfabrikens förmåga att förena tradition med innovativa, visionära idéer visar vägen för en hållbar framtid inom den svenska sjömatsbranschen.

Juryn består av representanter från Nordic Seafood Summits styrgrupp, branschorganisationer, grossist- och restaurangledet, dagligvaruhandeln och innovationsstödjande organisationer.

BILDEN: Kristian Ekström, vd Skillingefisk-Impex; Emma Gabrielsson, vd Guldhaven; samt Janne Bark, grundare Musselfabriken.

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Människor och Mötesplatser

Folk och Försvar: ”Livsmedelsberedskapen borde få mer utrymme”

Hallå där Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar som särskilda ansvarsområden. Och som precis kommit hem igen några intensiva dagar i Sälen och Folk och Försvars Rikskonferens 2025.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.