29 augusti 2024
WA3RM är ett företag som grundats Michael Wiegert, Thomas Parker och Fredrik Indebetou för att ge nytt liv åt olika typer av restströmmar genom att koppla samman industrier med entreprenörer.
– Vi köper eller övertar industriella restströmmar från stora industrier och tar sedan fram en teknisk applikation som kan omvandla den till en ny vara. Man kan säga att vi har hittat nyckeln till hur man finansierar och utvecklar genom att dela på processen, säger Fredrik Indebetou.
Han förklarar att det handlar om att skapa ett helt nytt industriellt system.
– Tittar man på matsystemet i dag så är det uselt ur ett resilient perspektiv samtidigt som det är ett ensidigt fokus på pris och marginaler. Matbranschen sitter fast i gamla affärsmodeller samtidigt som vi har ett retailsystem med låg konkurrensgrad. Det är svårt att bryta det mönstret.
För att göra systemet mer hållbart krävs cirkulära system, samarbeten, kunnigt kapital och en marknad som värdesätter hållbara produkter.
Ett projekt som är i full gång är ”Regenergy Frövi”, där man tar vara på spillvärmen från Billeruds kartongfabrik för att värma upp ett 100 000 kvadratmeter stort växthus – det motsvarar nästan 20 fotbollsplaner.
Även Lindesberg kommun, Linde Energi och Business Region Örebro medverkar i satsningen, där ytterligare ett växthus nu ska byggas för att skapa en av Sveriges största och samtidigt mest hållbara tomatodlingar.
– Att kunna skapa en inhemsk och stabil matproduktion är viktigt ur flera perspektiv, det gäller inte bara tomater utan alla typer av grönsaker, frukt och bär. Även fisk och skaldjur kan ingå i den här typen av cirkulära system, säger Fredrik Indebetou och menar att med ökade volymer kan man nå konsumentpriser som är jämförbara med importerade produkter.
Dessutom kan tusentals nya arbetstillfällen skapas samtidigt som man ökar möjligheter för kompetensutveckling – det gäller såväl avancerade tjänster inom växtodling som något enklare instegsarbeten för manuell hantering av till exempel grönsaksproduktion.
I Gällivare har man ett annat samarbete på gång tillsammans med LKAB/Hybrit och Gällivare Energi och deras satsning på grönt stål, och i Östersund samarbetar man med både kommunen, Jämtkraft och EcoDataCenter.
Gemensamt för alla dessa är att de bygger på att ta vara på spillvärme för matproduktion, men Fredrik Indebetou ser egentligen inga begränsningar.
– Det går att ta vara på alla möjliga sorters restströmmar. Det gäller inte minst kemikalieindustrins flöden, som utgångspunkt för produktion av mineralgödsel.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Värdekedjan
Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”
Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.
20 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.