De är finalister i Årets matbluff

Yoghurt som är sötare än den ger sken av, kallpressad juice som är värmebehandlad och briochebröd helt utan de karaktäristiska ingredienserna ägg och smör. Det är några av de produkter som tävlar om antipriset Årets matbluff.

Bland rekordmånga nomineringar, 162 stycken, har den ideella konsumentföreningen Äkta vara för fjärde året i rad vaskat fram fem finalister till Årets matbluff. Vinnaren presenteras 22 januari, efter en omröstning bland allmänheten på Äkta varas hemsida.

Bland finalisterna finns Skånemejeriers nya fruktyoghurt Bara, som marknadsförs med att inget socker är tillsatt men som där koncentrerad druvjuice i stället bidrar med sötma.

– Självklart är det viktigt att våra konsumenter förstår vad de köper och konsumerar, och vi tar detta på stort allvar. Vi kommer att se över informationen på förpackningen för att se om vi kan göra kommunikationen tydligare. Våra konsumenters förtroende är otroligt viktigt för oss och något vi aldrig vill tumma på, säger Anette Gregow, kommunikationschef på Skånemejerier.

Här är de fem produkterna som enligt Äkta vara vilselett kunderna mest under 2019, tillsammans med juryns motivering.

Skånemejerier – Bara yoghurt frukt & bär, hallon & jordgubb

”En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. ’Inget tillsatt socker’ stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.”

Semper gluten free – Bovete & Teff, Mjöl

”Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.”

Pågen – Brioche hamburgerbröd

”Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.”

Rå – Blåbär

”Både varumärket ’Rå’ och produktbeteckningen ’råsaft’ på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, alltså hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.

Alpro – Cuisine soya vispbar

”Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått medhjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.”

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.