6 mars 2025
Skagen Salmon produceras i en landbaserad odling där laxen simmar i en konstant vattenström. Det resulterar i en fast, saftig och smakrik lax med lägre fetthalt men bibehållen hög koncentration av Omega-3.
– I Sverige äts omkring 40 000 ton lax per år och efterfrågan ser inte ut att minska, tvärtom. Därför är landbaserad lax av hög kvalitet ett mer hållbart alternativ på hur vi i framtiden ska kunna tillgodose den ökade populationens behov av protein- och näringsrik mat som lax är, säger Karsten Kristensen, säljchef på Skagen Salmon, i en kommentar.
– Vi strävar efter att erbjuda fler människor ansvarsfullt fångad och odlad fisk och skaldjur. Därför känns det väldigt bra att kunna utveckla distributionen av fantastiskt god lax från en av världens mest hållbara odlingar till svenska marknaden, säger Christian von der Lancken, vd på Sjömat Group Sweden, ledande aktör i sjömatsbranschen som erbjuder ett brett utbud av färska och förädlade sjömatsprodukter till butik, hotell och restaurang över hela Sverige.
I fjol gick Fiskgrossisten Lysekil, Savolax och Sjömat samman under Sjömat Group Sweden för att stärka positionen på marknaden och driva på utvecklingen av mer hållbara alternativ.
Skagen Salmon är ASC-certifierad och uppfyller strikta miljö- och hållbarhetskrav. Certifieringen säkerställer bland annat att odlingen sker med minimal påverkan på vattenmiljön och med begränsad användning av kemikalier och antibiotika.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet
Forskning Hållbarhet Värdekedjan
Bryggerirester blir mat i nytt forskningsprojekt
Carlsberg ska tillsammans med RISE undersöka hur spannmålsrester från ölbryggning kan användas i större skala i livsmedelstillverkning.
– Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta vara på det, säger hållbarhetschefen Anna Anderberg.
25 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.