10 april 2025
Snart ska Svensk Dagligvaruhandels medlemmar kunna använda klimattal som ett verktyg i sitt hållbarhetsarbete och för att driva sina respektive hållbarhetsstrategier, detta i samarbete med Foodfacts.
Metoden för klimatberäkning möjliggör jämförbara och transparenta klimatberäkningar, och skapar bättre förutsättningar för såväl dagligvaruhandeln som livsmedelsindustrin att driva en omställning mot lägre klimatavtryck.
– Maten står för omkring 30 procent av vår klimatpåverkan och en övervägande del av all mat köps i våra medlemsföretags butiker. Genom att nu ta nästa steg och tillämpa den gemensamma metoden i bred skala skapar vi nya möjligheter i arbetet med att minska klimatpåverkan från maten dagligvaruhandeln säljer, säger Jenny Hagberg, hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, i en kommentar.
Klimattalen som ska tas fram i projektet är så kallade generiska klimattal som utgår från respektive produkts unika sammansättning. Dessa generiska tal är ett steg i arbetet mot ett mindre klimatbelastande sortiment.
Arbetet, som inleds nu, kommer att pågå under en tvåårsperiod.
– Vi är oerhört glada över att ha fått detta förtroende och att få arbeta för en kund som delar vår vision att bättre information om livsmedelsprodukter kan göra skillnad. Detta är ett steg på vägen för Foodfacts att framåt kunna erbjuda alla producenter och handlare lättillgängliga analysverktyg med hälso- och hållbarhetsindikatorer för hela sina sortiment, säger Alexandra Ferreira, vd för Foodfacts.
Dela
Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Värdekedjan
Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar
Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.
11 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.