Corona, teknik, hållbarhet och seniormat i fokus på norska livsmedelsdagarna

De norska livsmedelsdagarna hade i år ett brett spektra av frågor som handlade om allt från matsäkerhet, hållbarhet, teknik och förpackningar till corona och tema om god mat under hela livet. Stadsministern Erna Solberg tackade livsmedelsindustrin för att de under det gångna året, trots pandemin, har klarat att fortsätta producera och leverera ut till butik i stort sett som vanligt.

De norska livsmedelsdagarna blev som väntat ett digitalt event. De två dagarna inleddes av jordbruks- och livsmedelsministern Olaug Bollestad och några ord om pandemin. Den har varit krävande för norskt näringsliv som helhet, men i livsmedelsindustrin har, precis som i Sverige, arbetet pågått mer eller mindre normalt och efterfrågan på inhemsk norsk produktion ökade under 2020.

Pandemin stod på agendan som ett av konferensens fyra teman. Här inledde Ane Grotjhem, kvalitetschef på Orkla Foods Norge, med att prata om deras beredskapsarbete och -organisation under pandemin. Om vikten av förtroendevalda och att kontinuerligt göra riskbedömningar och anpassa åtgärder till rådande situation, vilken är under ständig förändring. En del av Orklas medarbetarna upplever att organisationen har blivit mer sammanhållen av det gemensamma målet att hålla smittan borta från produktionen.

Lars Lindland, projektledare, berättade om ”Projektet Matindustrien 4.0” – ett program för kompetenslyft i livsmedelsindustrin. Utgångspunkten var den utveckling som sker mot en ökande automatisering och robotisering med en utrustningen som blir allt mer krävande att hantera. Det finns behov för ett kompetenslyft och i “Matindustrien 4.0” har nätverksbyggandet haft en central del i att höja kompetensen, inte minst mellan enheter som  normalt inte samarbetar.

Johan Fredrik Dahle, grundare och före detta vd i Icefresh AS, berättar om ett forskningsbaserat koncept för distribution av sjömat där de har tagit fram en ny upptiningsteknologi. Med kirurgisk precision kan de snabbt tina stora volymer med bibehållen hög kvalitet, vilket gör att de kan leverera exakt det som marknaden efterfrågar. Den här tekniken leder, enligt Johan Fredrik Dahle, bland annat till reducering av svinn.

Birger Svihus, professor i nutrition vid norska universitetet för miljö- och biovetenskap, kastade en blick på ”Matnationen Norge” och belyste den skepticism som bland annat beskrivs i media mot de livsmedel som produceras i dag, trots att maten egentligen är bättre. Att en tidning som Ren Mat och andra organisationer skapar en oro kring att vanlig mat förgiftar oss.

I Projektet ”Matlyst for sunn och aktiv ålderdom” har flera producenter gått samman och tagit fram måltidsleveranser som täcker hela dygnets behov till äldre som bor hemma.

Livsmedelsdagarna avslutas med ett block om förpackningar och deras vara eller icke vara. Den norska möbel- och livsmedelsindustrin är de mest förpackningsintensiva branscherna, och det norska förpackningsavfallet uppgår till 400 000 ton per år, där hushållen står för ungefär hälften. Norska och europeiska lagarna handlar snarare om att återvinna, än att reducera mängden avfall, enligt Hans Geelmuyden, seniorpartner kommunikationsföretaget Geelmuyden Kiese.

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Utblick

Norges nya kostråd: Fokus på matglädje

Ha en varierad kosthållning, välj mest mat från växtriket och ät med glädje. Så kan de nya norska kostråden sammanfattas.
– Det är positivt med färre pekpinnar, säger kocken Arnt Steffensen, ordförande för norska Kost- og ernæringsforbundet.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.