Clean drink vill göra det omöjliga möjligt

Clean drink är en svensk uppstickare bland funktionsdrycker, som konkurrerar om hyllplats bredvid de etablerade jättarna.
– Vi vill var premium, säger vd Sebastian Kvissberg.

När bröderna Hugo Rosas och Sebastian Kvissberg startade Clean drink 2015 hade de ingen tidigare erfarenhet av dryckesbranschen, däremot av entreprenörskap, varumärkesbyggnad och sociala medier – och eget idrottande.
– Vi ville skapa en så ren och hållbar funktionsdryck som möjligt, utan onödiga tillsatser, och som var producerad här i Norden med nordiska smaker, säger Sebastian Kvissberg.
Men vägen till framgång har inte varit spikrak. Första upplagan (som ändå bestod av 250 000 burkar) höll inte måttet rent smakmässigt och ledde till få återköp.
Först 2018 hade de lyckats skapat en produkt som både de själva och konsumenterna gillade, och som fick centrala listningar i handeln.
– Det här är en oerhört tuff kategori att slå sig in i och konkurrensen är stenhård. Det svåra är inte att komma in i en butik utan att få vara kvar i hyllorna. Hade vi vetat hur tufft det var så hade vi nog valt att göra något enklare.
För att lyckas måste man synas och få konsumenterna ”att förstå varumärket”.
– Du har en otroligt hög press på dig att vara relevant hela tiden. Att växa och driva volym, ta fram nya smaker – och tjäna pengar. Vår stora bedrift är att vi lyckats sätta oss på kartan trots att vi inte visste något om branschen och saknade både nätverk och kapital, säger Sebastian Kvissberg.
Han förklarar att de har jobbat hårt med att lansera ”den bästa smaken på marknaden” och att hitta rätt typ av samarbeten med influencers, andra varumärken och olika ambassadörer.
– Man måste hitta dem som har ett äkta engagemang för det vi gör och står för.
Under senaste bokföringsåret (2023) snurrade Clean drink runt närmare 80 miljoner kronor, men gjorde ett minusresultat.
– Det har varit ett priskrig där ute, vilket inte gynnar oss mindre aktörer som saknar marginalerna för att gå med i detta. Konsumenterna har vant sig vid att hitta energidrycker till ett bra pris medan vi står för andra värden än ett lågt pris – vi ska vara premium, säger Sebastian Kvissberg som tror att de röda siffrorna vänds till svarta nu under 2025.
– Jag är sjukt tävlingsinriktad och vill visa att det omöjliga är möjligt. Vi bygger metodiskt ett välmående företag med en lojal kundgrupp och stabil andel på den svenska marknaden. Vi växer just nu mycket i Finland och där har inte priskriget börjat än, där betalar kunderna för det som de vill ha.
Energidrycker med höga koffeinhalter är omdiskuterade. Vilket ansvar har ni producenter för folkhälsan?
– Vi har ett stort ansvar. Att införa en lag med en åldersgräns på 16 år för att köpa koffeinhaltiga drycker hade gynnat både oss och handeln. För mycket koffein kan vara en bov vad gäller sömn och stress. Men energidrycker kan även vara något som pushar människor att träna och röra på sig, och det är det vi vill!

Dela

Fler nyheter i Dryck och Förädling och Trend

Livsmedelsbranschen – en motor för svensk ekonomi

Livsmedelskedjan omsätter 1 163 miljarder kronor per år, har ett förädlingsvärde som motsvarar 4 procent av Sveriges BNP och står för 7,5 procent av den totala sysselsättningen i Sverige. Det visar rapporten ”Fakta om maten: En näring för svensk ekonomi” från Svensk Dagligvaruhandel.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.