Chefkonomen förklarar: Därför gick matpriserna upp och lönsamheten ner

Livsmedelsbranschen som helhet befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Lönsamheten har försvagats i hela kedjan, och i synnerhet bland livsmedelsproducenterna. Enligt SCB gick den svenska livsmedelsindustrin med förlust både 2022 och 2023. Något liknande har inte hänt i modern tid.

Det är svårt för konsumenter, media och även för personer inom livsmedelsbranschen att få ett grepp om vad som händer. Varför har de kraftiga prishöjningarna i konsumentled inte kommit företagen till godo?
Livsmedel i fokus har fått tillgång till en intervju med Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal, där han svarar på de vanligaste frågorna kring matpriserna, branschen och framtiden. Du kan läsa artikeln här!

Dela

Fler nyheter i Trend

Ikea lanserar en hybridköttbulle i samarbete med Jessie Sommarström

I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.