13 november 2019
Livsmedelskontrollen genomförs inte alltid där den behövs mest. Och det finns stora variationer mellan olika kontrollmyndigheter. Det är två av slutsatserna i Livsmedelsverkets utvärdering av den svenska livsmedelskontrollen under 2018.
Här framkommer det framförallt annat att kontrollen av primärproduktionen brustit och inte alltid varit riskbaserad. Alla företag som producerar eller säljer livsmedel och dricksvatten får en så kallad riskklassning som styr hur mycket kontroll företaget ska få.
– I leden efter primärproduktionen, som livsmedelsindustri och försäljning, har kontrollen i högre grad varit riskbaserad. Men det finns fortfarande små kommuner, med begränsade resurser, som har svårt att genomföra sitt kontrolluppdrag fullt ut säger Helena Storbjörk Windahl, chef på kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.
Flera åtgärder har inletts för att komma till rätta med bristerna. Bland annat ett samarbetsprojekt mellan Jordbruksverket, Länsstyrelserna och Livsmedelsverket som ska leda till bättre planering av kontrollen. Från och med år 2020 kommer det finnas en gemensam flerårig nationell plan för kontrollen av primärproducenter.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.