Konstruktiv dialog präglade ministermötet

En konstruktiv och bra diskussion, där branschaktörerna gav en gemensam och samstämmig bild av läget. Så kan livsmedelsbranschens ”matprismöte” med regeringen sammanfattas.

Branschorganisationerna Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) mötte finansministern Elisabeth Svantesson (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i regeringskvarteren under torsdagen. Mötet, som pågick i 45 minuter, handlade om orsakerna bakom de stigande matpriserna och förutsättningarna för den svenska livsmedelsbranschen.
Enligt Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen, var mötet konstruktivt och framåtblickande.
– Jag var tydlig med att de svenska livsmedelsproducenterna är extremt hårt pressade av ökande kostnader, minskad försäljning och rekordlåg lönsamhet. Ministrarna visade stor förståelse för de komplexa utmaningar som producenterna står inför och betydelsen av en lönsam, robust livsmedelskedja. Vi är väldigt glada för att den uppdaterade livsmedelsstrategin nu är klar och vi hoppas att den motsvarar våra högt ställda förväntningar. Vi ser fram emot att tillsammans med regeringen fortsätta arbeta för att öka livsmedelsproduktionen, stärka Sveriges eftersatta livsmedelsberedskap och bidra till en stark och växande ekonomi, säger Björn Hellman.
Enligt Livsmedelsföretagen är den låga lönsamheten i livsmedelsindustrin ett hot mot den svenska försörjningsförmågan.
– Problemet i den svenska livsmedelsbranschen är inte att företag går med vinst, problemet är att så många går med förlust. I praktiken betalar många svenska livsmedelsproducenter för att producera mat och det är givetvis helt ohållbart. Företag som går med förlust går till slut i konkurs och då producerar de inga livsmedel och betalar inga löner. Varje producent som tvingas lägga ner försvagar vår livsmedelsberedskap och gör Sverige mer sårbart. Nu måste vi välja: ska vi ha billigare mat eller ska vi ha en lönsam, robust livsmedelskedja som kan föda befolkningen i kris och krig? Vi kan inte ha båda, säger Björn Hellman.
Anna-Karin Hatt, vd för LRF, förklarade att priset till bonden för de varor som lantbruket producerar – som mjölk och spannmål – till stor del bestäms på världsmarknaden.
– De senaste åren har vi sett en kraftig ökning av kostnaderna för jordbrukets insatsvaror, hög inflation och en svag krona, vilket har ökat lantbrukets produktionskostnader avsevärt. Under många år har betalningen till bonden varit otillräcklig, vilket lett till en minskad livsmedelsproduktion. För våra medlemmar är det helt avgörande att lönsamheten i jordbruket stärks – vill vi öka livsmedelsproduktionen i Sverige finns det inget utrymme att pressa betalningen till bonden, säger hon.

BILDEN: Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman berättar om de svenska livsmedelsproducenternas förutsättningar för landsbygdsminister Peter Kullgren och finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Regeringskansliet

Dela

Fler nyheter i Värdekedjan

Här är Myllas försäljningslyft – i spåren av ”köpbojkotten”

Förra veckans omtalade matbojkott mot de stora dagligvarukedjorna gjorde att plattformsföretaget Mylla ökade sin omsättning rejält.
– Det är i sammanhanget ganska blygsamma nivåer men för oss ger det stor effekt, säger grundaren Jens Thulin till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.