Branschen välkomnar beskedet om gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning av alkohol kommer att bli tillåtet i Sverige – det är Tidöpartierna överens om. Frågan är bara när och hur.
– Svenska dryckesproducenter har väntat länge nu och behöver besked, säger Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på LRF.

I en intervju med Svenska Dagbladet i förra veckan uppgav näringsminister Ebba Busch (KD) att regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommit överens om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Det är ett besked som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, välkomnar.
– Svenska dryckesproducenter har väntat länge nu och behöver besked. De är redo att visa att gårdsförsäljning kan genomföras i Sverige på ett ansvarsfullt sätt genom att ställa svensk matkultur och besöksnäring i centrum, och göra svensk landsbygd till en spännande plats att besöka, säger Anna Kaijser, branschansvarig för lokal mat och dryck på LRF.

LRF vill nu se en snabb implementering av den utredning som redan gjorts av hur gårdsförsäljning kan införas i Sverige utan att Systembolaget hotas.
– Det finns en gedigen utredning som regeringen kan luta sig tryggt mot. Utredningens uppdrag var att föreslå hur gårdsförsäljning kan införas i Sverige samtidigt som detaljhandelsmonopolet säkras. Vi har en tradition att lita på statliga utredningar i Sverige. Nu vill vi uppmana ansvarig minister Jakob Forssmed att redan nu påbörja en inledande dialog med EU-kommissionen inför att förslaget om gårdsförsäljning anmäls hos kommissionen, säger Anna Kaijser.

Gårdsförsäljningsutredningen från 2021 föreslog bland annat att:
* Gårdsförsäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället.
* Mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas.
* Det ska krävas tillstånd från kommunen för att få bedriva gårdsförsäljning.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Trend och Värdekedjan

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.