Banketten – så har menyn byggts upp

När Livsmedelssverige samlas till fest under samma tak är naturligtvis maten central. Kökschefen på Tylösand, Henrik Andersson, arbetar kreativt och nytänkande, och har de allra finaste råvarorna att utgå ifrån. Till 99 procent är det svenskt som gäller, delvis tack vare Från Sverige som är partner.

Henrik Andersson minns inte exakt för vilken gång i ordningen han har äran att komponera den trerätters-meny som på många sätt är ryggraden i torsdagens festligheter på Livsmedelsdagarna.
– Det är nog minst elfte året men det kan vara fler, säger han.
Oavsett exakt antal menyer han komponerat är det lika roligt varje år. Men det är också krävande.
– Ja, maten är ju självklart viktig i alla sammanhang men just i det här sällskapet känns kraven ännu högre. Här vet alla mycket om mat och råvaror, och eftersom Livsmedelsdagarna är så välrenommerade inom livsmedelsbranschen i Sverige vill jag att vi ska leverera på topp – alltid.
I år är menyn till 99 procent baserad på svenska råvaror. Vad är det som inte är svenskt?
– Helt ärligt så ser det just nu ut som om menyn blir 100 procent svensk. Men jag kan aldrig lova det utan behöver ha den där procenten till godo, om det uppstår leveransproblem eller tillgången på någon råvara skulle vara dålig just kring Livsmedelsdagarna, berättar Henrik Andersson.
– Det är fantastiska råvaror, och det lirar verkligen med hur vi tänker generellt här på Tylösand med kvalitet. Men visst är det en balansgång och mycket arbete dels att hitta alla råvaror, dels att hitta de volymer som behövs. I vissa fall spelar gästernas önskemål en viktig roll liksom en mer eller mindre stram budget, något som kan försvåra sammansättandet av en meny.
Årets meny då, vad har du att tillägga om den?
–Oj, den är superhärlig. Jag är väldigt nöjd med huvudråvaran i varmrätten: Pluma, alltså en styckdetalj från gris som produceras lokalt och väldigt hållbart här i närheten på Halla gård. Pluma – rätt tillagad – är väldigt angenämnt att äta. Jag tror också att gästerna kommer känna hur väl anpassad menyn är utifrån årstiden. Och jag hoppas att alla ska uppskatta smakerna, men även tilltalas av att varje rätt är väldigt vacker och estetiskt tilltalande, avslutar Henrik Andersson.


Kökschef Henrik Andersson.

Det är fjärde året som Från Sverige har glädjen att stå bakom Livsmedelsdagarnas bankettmiddag i egenskap av partner. Att komponera menyn har alltså varit ett kreativt samarbete mellan kök och råvaruleverantör
– När vi komponerade menyn ville vi utgå från säsong och visa på bredden av svenska råvaror och livsmedel som är laddade med svenska mervärden, berättar Tina Stugemo, vd på Från Sverige.
– Vi hoppas verkligen att middagen blir en riktig smakupplevelse och en påminnelse om vilka fantastiska råvaror vi har i Sverige från våra bönder och livsmedelsföretag, fortsätter hon och avslutar:
– Vi ser Livsmedelsdagarna som ett viktigt forum för samarbete i branschen och ett gott tillfälle att lyfta de svenska mervärden vi alla jobbar för.


Tina Stugemo, vd Från Sverige.

Kvällens bankettmeny
*Carpaccio på betor och rädisor med bakad äggula, pepparrotsmajonnäs, x-tra lagrad prästost, saltrostade pumpafrö, morotscrüdité i cidersenapsvingrätt, kryddkrasse och chips på surdegsbröd.

*Brässerad hållbarhetspluma från Halla gård med syrad steksky, krispig kantarellkrokett, rostad jordärtskocka, kålrot och palsternacka, sotad purjolök, sötpotatispuré med brynt smör.

*Hallonpavlova med citron-& fläderfärskostsmousse, skogsbärsmylta, havreflarn och björnbärscurd samt färska hallon.

Vill du veta mer om Livsmedelsdagarna i Tylösand? All information hittar du HÄR.

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser och Restaurang

Mylla tar hem Livsmedelspriset 2024: ”Sjukt kul”

Mylla vill revolutionera det svenska livsmedelssystemet genom att kapa mellanhänder och ge småskaliga matproducenter vettigt betalt. Nu vinner uppstickaren årets upplaga av Livsmedelspriset, ett av branschens finaste priser som delas ut att Livsmedel i fokus – för 60:e året i rad.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.